Бойко Борисов не смята да отива на предсрочни избори. Това заяви самият премиер тази вечер пред БНТ. Той говори чрез пряка видеовръзка от Брюксел, тъй като остана в белгийската столица заради проточилата се извънредно дълго среща на ЕС.

"Видяхте вотът с какво доверие мина. Ако някой има интерес от избори сега, това е само ГЕРБ, за да усили позициите си в парламента. Но народът няма да одобри само заради комфорта ни да тласкаме страната към нови избори и нови разходи. Няма да се кандидатирам за президент, нито ще отивам на предсрочни избори", бе категоричен Борисов.

Той така и не можа да каже докога ще продължи заседанието на Европейския съвет, събрал държавните и правителствените ръководители от ЕС.
"Извинявам се, ако видът ми не е достатъчно свеж. Работихме и вчера, и днес цял ден, надявам се поне до утре сутрин да свършим."
Премиерът бе попитан дали влиза във война с Делян Пеевски.

"Аз не влизам във войни никога. Имал съм принципни позиции. Отговарял съм не само пред свои избиратели, но и пред всички, които управлявам в момента. Най-важно за мен е да ми е чиста съвестта, да няма съмнения. Където се породят съмнения, където нещата могат да бъдат направени по-добре, да станат по новия закон - мисля, че постъпихме правилно и това се одобрява от хората."

Така Борисов коментира решението си да спре редица обществени поръчки. И отбеляза, че по този начин се постъпва във всяка държава, в която има по-добър вариант за харчене на обществен ресурс. Това бе отговорът му на въпроса дали Жан-Клод Юнкер го е попитал какво ще си помислят инвеститорите за страна, където поръчките се развалят по заповед на премиера.

Съвсем естествено, стана дума и за разделянето на България и Румъния в мониторинга, както и за дадения от Юнкер бонус - обещанието, че наблюдението над страната ни ще падне в този мандат на Еврокомисията.

"Това са спекулации и глупости. Спомняте си, че при предишното правителство на ГЕРБ България толкова драстично изпреварваше Румъния, че докладите за нас се правеха на година и половина, а за румънците - на всеки 6 месеца", отговори министър-председателят.

Той изтъкна, че напоследък у нас е била изхабена много енергия за промяна на Конституцията. Докато в Румъния били направени важни промени. В момента на България трябвали пет закона, свързани със съдебната реформа, които за съжаление не били готови, макар така да го уверявал бившият правосъден министър Христо Иванов. Затова Борисов дал отсрочка на Екатерина Захариева за написването им.

"Иначе в абсолютно всичко друго сме по-напред от Румъния и до 6 месеца ще ги догоним във всичко", зарече се премиерът.
Колкото до срещата в Брюксел, проблемът в момента не били само исканията на Великобритания, а и въпроси като този за миграцията. Борисов се надява консенсусът да бъде намерен още тази нощ. Повечето от европейските лидери обаче не подкрепяли идеята за незабавно затваряне на външните граници на ЕС за мигрантите.

"След като не се съгласяват с моето предложение, без да искат, колегите постепенно узаконяват беззаконието. Защото сега всеки, откъдето иска, може да влиза в която иска държава на Европа. Не съм съгласен, но колективът така реши", добави Борисов.

Самият той предупредил още преди половин година ЕС пред каква опасност може да се изправи. И съобщи, че след като времето се е оправло и температурите са високи България отново е подложена на бежански натиск. Всяка нощ има по 200-300 нелегални мигранти на границата ни, каза министър-председателят.

Българската държава все още няма официална информация по повод съобщенияута, че Турция е забранила на Ахмед Доган и Делян Пеевски да стъпват на нейна територия.

Иначе Турция е наш съсед и имаме с нея достатъчно добри и колегиални отношения, каза Борисов. Той често си говорел с президента Реджеп Ердоган, макар че напоследък го правел по-рядко. Чувал се по-често с колегата си Ахмет Давутоглу. Заради атентата в Анкара обаче пропаднала насрочената за днес среща ЕС-Турция в Брюксел. Тя бе отложена за 5 март.

Борисов разказа и как е казал на Давутоглу, че макар ГЕРБ да не може да управлява с ДПС, това не пречи двете партии да имат колегиални отношения, за да бъде защитен максимално етническият мир. И припомни как по време на възродителния процес е охранявал реколтата в населени с етнически турци места у нас и е виждал омразата да избухва за секунди.

"Аз съм с ЕС", отговори Бойко Борисов дали е с унгарския премиер Виктор Орбан или с германската канцлерка Ангела Меркел.
И накрая стана дума за блокирането на южната ни граница от страна на гръцките фермери.

"Нека се сети българският народ, когато се радваха на СИРИЗА и на Алексис Ципрас, нека видят плодовете на популизма. В Гърция се държат така, че още повече изнервят българите. Пият узо, пекат лавраци, играят сиртаки - това не само предзвиква гняв. Това е недопустмо. Казах го и на Камерън, и на Меркел, и на Оланд", каза Борисов.