Цветан Цветанов пое председателското място на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на мястото на подалия оставка от поста Атанас Атанасов, предаде БГНЕС.

145депутати направиха Цветанов председател на вътрешната комисия, против бяха 7 и 3-ма се въздържаха.

Досегашният председател на комисията Атанас Атанасов заяви, че няма да гласува при този избор, за да се „подчини на партийната дисциплина, защото колегите му не подкрепят този избор, а той смята, че Цветанов трябва да е председател на тази комисия”.

Причината била заради личните качества на Цветанов. Отговорността за това, което се случва или не се случва в сектор сигурност трябва да се определи точно и това трябва да е отговорност на ГЕРБ. „Това беше и един от мотивите да подам оставка, че т.нар. сектор за сигурност се ръководи ръчно от премиера на България. Единственото, което се случи след идването на власт на втория кабинет на Борисов беше, че след тежък скандал и оставка на вътрешния министър Вучков, бяха освободени главният секретар на МВР и председателят на ДАНС и повече нищо не се случи в този сектор”, каза Атанасов.

Той заяви ще, че всички персонални назначения на възлови позиции в сектора, направени по времето на Орешарски останаха на позициите си. „ДАНС е на двойна езда - една част се опитва да работи за държавата, другата работи в частен интерес. При МВР има много хора на редица позиции, които не работят за държавата, а за сарайско-библиотекарската групировка”, добави Атанасов.

Освен това депутатите направиха Нестимир Ананиев от ДБГ председател на Комисията по транспорт в парламента.