Два часа е държано като заложник 11-годишното дете, което стана най-малката жертва на телефонна измама в България. Престъпниците с поведение на терористи са контролирали момчето от разстояние, като го карали да застава на посочени от тях места, да сяда на определени места и да се движи, за да не влезе в контакт с възрастен и да не пропадне зловещата им манипулация        
Във вторник, най-топлият ден от този февруари, семейство Георгиеви изживява истински кошмар. Всичко започва около 18 часа, когато бащата и по-голямото дете се прибират у дома и заварват необичайна гледка - вещите им са разхвърляни, телевизорът работи, учебниците на по-малкото дете са зарязани на масата, а самото дете липсва. Обстановката прилича много на местопрестъпление от обир с покушение. Минути по-късно се прибира и майката. Сама е и това още повече смразява семейството. Всички тръгват да издирват петокласника Илко.
Каката на момчето тръгва към Парка на възрожденците и стига чак до кея, майката - към училище „Възраждане“, а бащата се насочва към военното поделение. Навън се смрачава бързо, а момченцето го няма. През цялото време телефонът му дава сигнал „заето“. Повече от час продължава издирването на Илко по улиците в квартал „Възраждане“. Докато майката звъни на 112 и изчаква да бъде прехвърлен разговорът към полицията, вижда детето си - само пред магазин, с телефон до ухото. 
Когато го вижда, майката Снежана първо прегръща сина си и хвърля телефона настрани. Детето успява само да попита „Мамо, ти добре ли си?“, след което се разплаква и разбира, че е станало жертва на телефонна измама - проблем, за който у дома са говорили стотици пъти, коментирали са, предупреждавали са възрастните си роднини, но не са и допускали, че може да се случи и на децата.
Още докато се събира семейството, телефонът на детето отново звъни. Същият номер, същият равен и спокоен мъжки глас на чист български език - без заваляне на думи и етнически диалект обяснява, че е станала грешка и всъщност друга жена е пострадала, която има 11-годишно дете и кани родителите да се видят пред болницата, за да им върне парите и бижутата. Наглостта е пълна и това още повече шокира. Разбира се, че никой не е имал намерение да връща каквото и да е. Просто така престъпниците са се уверили, че родителите се концентрират върху детето си и не са хукнали по техните следи.
Какво всъщност се е случило на 16 февруари. Петокласникът Илко се прибрал от училище, обядвал и седнал да пише домашни. Компания му правел телевизорът и любимият му анимационен канал. Около 15.30 ч домашният телефон звъни и уравновесен мъжки глас казва на детето, че майка му е пострадала много тежко в катастрофа, краката й са потрошени и са нужни 7000 лева за операция. Детето вече е шокирано, но съобразява, че няма толкова пари. Отсреща му предлагат да потърси бижута - златни, сребърни, без значение, които ще бъдат претопени и с парите от тях ще се помогне на майка му. Освен всичко Илко не бива да звъни на баща си, тъй като той е в командировка, шофира и ако му каже какво е станало, може и той да загине. Случаят е много спешен и опасен за живота на майката, затова е добре да имат постоянна връзка с момченцето - то да набере мобилен номер, по който ще получава инструкции. 
Детето иска да помогне и да спаси мама, а всъщност попада в двоен капан - домашният и мобилният му телефон са неутрализирани, като се държат на линия. Илко е нямал полезен ход. Той е под контрол и изпълнява всичко, което му се казва - намира 270 лева в брой и грабва венчалните халки и други дребни бижута от кутийката в спалнята, слага ги в торбичка и тръгва, насочван от престъпниците, към автосервиз, в който да ги предаде на сигурен човек.
Два часа детето е под пълен контрол на престъпниците. Като зомбирано изпълнява всяко действие, колкото и безсмислено да е то. Като например - седни на тази пейка, виждаш ли онова дърво, отиди там, погледни наляво, всичко ще бъде наред и т.н. Този психически тормоз не дава на детето възможност нито да погледне към друг възрастен, нито да сподели, нито да разсъждава извън схемата.
Родителите не страдат за 270 лева и няколко дрънкулки, а са потресени от факта, че детето им е жертва на такава страшна манипулация с чувството му за обич и отговорност към семейството.
Този случай показва, че разговорите за телефонните измамници трябва да включват предупреждения към всички, които имат нисък праг на критичност. И ако досега това бяха възрастните хора, последният случай показва, че вече и децата са мишена на бандитите, които само през миналата година успяха да измъкнат от доверчиви и състрадателни хора над 300 000 лева. 
Друг е въпросът защо мобилните оператори продължават да продават абсолютно свободно карти, ваучери и всякакви възможности за собствената им печалба. Впрочем, докато детето е държано на телефона, това струва минус 50 лева от предплатената му сметка.