Шокирана от разкритията за шпионаж на телекомуникации на европейски граждани от американската Агенция за национална сигурност (АНС), по време на официалната си визита в Париж в сряда, германският канцлер Ангел Меркел ще настоява за създаването на европейска дигитална мрежа, която да избегне транзита на данни през САЩ.

Това пише електронното издание на френския икономически всекидневник Les Echo, цитирано от jiloto.bg, като се позовава на информация на AFP. Prism, XKeyscore - разкритията за американски програми за подслушване на телекомуникации се умножиха през 2013 г. Те са и в основата на желанието на Ангела Меркел да осигури по-добра защита за европейските граждани, пише още френското издание. Канцлерът на Германия обяви в събота, че по време на срещата с френския президент Франсоа Оланд, в сряда в Париж, ще повдигне въпроса за създаването на европейска комуникационна мрежа, която да избегне транзита на лични данни на европейци през територията на САЩ.

В редовното си обръщение, достъпно в интернет, Ангела Меркел настоява, че американски компании като Google и Facebook се настаняват в страни, които предлагат много малка защита на личните данни, докато същевременно оперират в държави, в които законодателството е много по-стриктно.

„Ще обсъдим с Франция начините, по които можем да гарантираме високо ниво на защита на лични данни. Преди всичко ще се съсредоточим върху възможностите европейските доставчици на достъп да гарантират по.голяма сигурност за гражданите, така че никой да не препраща кореспонденция и други данни отвъд Атлантика. Най-добре ще е създаването на вътрешна европейска комуникационна мрежа", заявява Ангела Меркел, чийто мобилен телефон също е бил обект на подслушване от страна на АНС.

Въпросът за американските подслушвания се превърна в ключов по време на предизборната кампания в Германия през есента, заради болезненото наследство оставено от масовите следения в ГДР (където е родена и израснала Ангела Меркел) по време на Студената война. Канцлерът се ангажира това да е сред приоритетните й въпроси за разрешаване във външнополитически план и несъмнено експертите на Берлин са използвали по предназначение последните месеци, за да подготвят планове за европейска телекомуникационна мрежа.

Международните наблюдатели на „Жилото" отбелязват, че подобен германски тласък в търсенето на автономия на европейските дигитални комуникации от американските интернет мрежи предполага, че Берлин отново активизира позициите си по споразумението за търговско сътрудничество със САЩ, процесът по което беше сериозно нарушен в резултат на разкритията за масови американски подслушвания.
Същевременно Брюксел и Вашингтон искат новото споразумение за свободна търговия, заради очаквания му потенциал да създаде най-големия пазар в западното полукълбо. Мнозина критици на споразумението изтъкват, че то ще е в ущърб на страните от ЕС, заради изравняването на някои производствени стандарти, докато тези които подкрепят посочват, че облекчаването и премахването на някои митнически режими.

Темата за европейска телекомуникационна мрежа ще е сред приоритетните по време разговорите, наравно с въпросите за засилване на френско-германското сътрудничество, както в сферата на климатичните изменения, (в контекста на международната конференция, предвидена в Париж през 2015 г.), така и в областта на международната сигурност, и в частност Африка.

Нестабилната ситуация в Мали вече втора година и продължаващия хаос в Централно-африканската република, предизвикаха наскоро Париж да потърси по-широка подкрепа от страна на европейските държави. Германия откликна, ангажирайки се изпращането на военнослужещи и техника в горещите зони на Черния континент, за да съдействат на френските подразделения, които поддържат мира в двете страни.