Невнимателното шофиране на „Жигули“ донесе и акт, и изправяне пред съд на пенсионер. Няколко месеца по-късно обаче двойното наказание бе отменено и водачът остана само със скромната глоба от 140 лева, с която е санкциониран от полицията.
През декември 2015 година пенсионерът бе предаден на съд за това, че докато се движел по кръговото при паметника „Альоша“ и тръгнал да завива надясно по ул.“Независимост“, закачил пресичаща на пешеходна пътека жена. Минувачката се оказала със счупен крак, за което прокуратурата обвини непредпазливия шофьор. Съдът на първа инстанция го освободи от наказателна отговорност и той бе глобен с 1000 лева, а шофьорската му книжка бе отнета за 1 година. 
Водачът обаче обжалва присъдата си, а негов солиден гръб се оказа тълкувателно решение, с което Върховният касационен съд /ВКС/ излезе в края на 2015 година. Според върховните магистрати е неправилно един и същ погазил закона човек първо да бъде санкциониран по административен ред с наказателно постановление, а след това да му се търси и наказателна отговорност. Така на практика излизало, че за едно и също прегрешение човек бива наказван два пъти, което не е справедливо. А тълкуването се оказа в полза на шофьора, който вече е платил глобата от 140 лева и се води санкциониран за прекрачването на закона. 
Така сметна и Окръжният съд, който се позова на становището на ВКС, като посочи, че прокурорът изобщо не е трябвало да стартира дело срещу пенсионера и го прекрати, като отмени присъдата му. Решението може да се обжалва.