Никола Кибритев е завършил Техническия университет в Дрезден, Германия, и е магистър по електротехника. Работил е като младши и старши експерт в Сдружение „Регионална енергийна агенция - Русе“, а от четири години е изпълнителен директор на агенцията.

- Г-н Кибритев, можем ли да кажем, че 2016 година ще е годината на голямото саниране за Русе?
- Да, може да се каже, защото през 2015 година в Русе се санираха 11 малки блока, по част от тях дейностите приключиха през 2016, но те бяха по програмата за европейско финансиране, която приключи в края на миналата година. През 2016 година започват да се санират сградите по националната програма за енергийна ефективност, което ще е голямото саниране, защото в момента има 4 сгради, които се проектират, и още 20, които се подготвят, така че през тази година ще бъдат обновени 24 блока. 

- А по европейската програма всички одобрени сгради ли вече са санирани?
- За Русе те бяха 12, но едната не успя да стартира, като сега тя ще бъде прехвърлена по националната програма. Това е един малък блок на улица „Алеко Константинов“, а в момента регионалното министерство изяснява механизма. Не очаквам никакви проблеми, просто Общината ще изпълни санирането по националната, а не по европейската програма.  

- С една дума, програмата по санирането в Русе през изминалата година протече успешно?
- Да, програмата протече успешно. Колкото сгради успяхме да вкараме от Русе в европейската програма, всичките станаха. По националната програма също вървим успешно. 

- Какви бяха най-големите трудности, които срещнахте при изпълнението й?
- Има много трудности, а най-голямата е, че просто хората ги няма, има много празни апартаменти, има много живеещи, които са в чужбина, а съседите им трудно ги откриват. А за създаване на сдружението има изискване от 67%, а за самото саниране 95% съгласие. За останалите 5% намират най-различни варианти, които се оформят в решение на общото събрание. 
Все още хората се страхуват да участват, но типичен пример за това, че няма от какво, са общини като Бургас, Благоевград, Хасково, където заявленията са трицифрено число. 
Продължават случаите с реплики от рода на „програмата ще ви вземе апартаментите“. Програмата не иска апартаментите на хората, сдружението няма абсолютно никаква власт над имотите, не може да се разпорежда с имущество и няма как да се злоупотреби.   

- Колко са регистрираните и одобрените сдружения на собствениците по националната програма?
- От всички регистрирани сдружения 30 са подали заявления за интерес и финансова помощ. С всички е сключен договор с Общината, за 25 има и тристранни договори с Българската банка за развитие и областния управител, като идната седмица се очаква и останалите пет да бъдат подписани. 

- Защо подписването на тристранните договори се бави, последният такъв е от октомври?
- Нормално е, защото в банката едновременно постъпват много заявления, които се обработват поетапно. Документооборотът е много голям и скоростта е такава, а това, че в Русе не сме имали нови договори, е, защото не е имало сдружения. 

- За колко от сградите вече има избран изпълнител по обществената поръчка за строително-монтажни дейности?
- Обществените поръчки вървят на етапи. Като се съберат няколко сгради, ги пускаме в пакет. Ако са още в началото, пускаме поръчка за енергийна ефективност и конструктивно обследване с издаване на технически паспорт. Тези две дейности ги събираме винаги в една поръчка, за да става по-бързо. Практиката показва, че енергийното и конструктивното обследване е хубаво да ги прави една и съща фирма, защото ако ги правят две фирми и те не си говорят помежду си, се получават разминавания, които след това рефлектират негативно на целия проект. 
Миналата година още в началото на програмата обследвахме четири блока, успяхме да пуснем поръчката за инженеринг, да изберем изпълнител през зимата и сега четирите фирми работят. В момента работят четири инженеринга, проектират сградите, като до 20 дни се очаква проектите да са готови, следва оценка за тяхното съответствие според нормативната уредба и издаване на разрешение за строеж от Общината.

- Кога ще започне самото саниране и кои ще са първите блокове, които ще променят облика си по националната програма? 
- Напролет започваме да ги строим, а четирите първи блока са „Райня Княгиня“, бл.4 в Мартен, бл. 7А в кв. „Дружба 1“ и бл. „Неофит Рилски“ във „Възраждане“. Ако всичко е нормално и не се случи нещо непредвидено, юни-юли блоковете ще бъдат въведени в експлоатация. Фирмите имат интерес да ги направят по-бързо, да си получат заплащането, докато по европейската програма нещата не вървяха добре, просто защото не бяха регулирани правилно. Сега в Общината сме ги регулирали добре и една фирма може да прави само един блок, а по европейската беше позволено една фирма да прави няколко сгради. 

- Как вървят останалите обществени поръчки?
- За 20 блока в момента се правят обследванията, до края на месеца трябва да се предадат половината от тях, което значи, че ще пуснем инженеринг за още 10 сгради и до края на март ще се предадат и останалите десет. Надявам се лятото да изберем изпълнител и началото на есента да започнем да ги правим. Ако не се случи по този начин, напролет през 2017-а всички 20 ще се правят. 

- Кои са одобрените жилищни блокове, които са в тежко състояние и се нуждаят и от укрепване на сградата?
- Блок Русия е всеизвестен. Блок „Калофер“ и „Баба Тонка“ също имат проблеми. Доколко ще успеем да ги решим в рамките на програмата, зависи от това дали ще ни стигнат парите, защото регионалното министерство намали максималните средства, които можем да харчим за сграда. Бяха 250 лева на квадратен метър, а сега са 140, което е почти двойно. В тази сума трябва да измислим как да се вместим, за да се справим с проблемите, като ще се водят допълнителни разговори за критичните блокове. 

- Засилва ли се интересът на русенци към програмата, след като виждат няколкото завършени жилищни блокове по европейската програма за саниране?
- Скоро една жена от вече саниран блок дойде на общото събрание в съседен блок, за да разкаже на хората, че с минимални разходи успява да си отоплява апартамента и когато проветрява стаята, не изстива, защото стените остават топли, както и че комфортът й се е подобрил значително след санирането. Ефект определено има, като хората споделят, че разходът за отопление се намаля наполовина. 

- Русе изостава или напредва в сравнение с другите градове?
- Драматично е изоставането на общините в Северна България от общините в Южна България. На фона на всички градове сме по средата, а в Северна България сме много добре. 

- Очаква ли се повишен интерес към програмата, след като в края на януари бяха гласувани изменения в критериите за допустимост на сградите, с които се разширява техният обхват?
- Минималното изискване за малките блокове е да са поне на три етажа и да има поне шест самостоятелни жилища в сградата. Относно строителството с предимство са панел, едроплощен кофраж, а другите, които не са панелни, трябва да бъдат проектирани преди април 1999 година. Колкото по-голяма и по-стара е сградата, толкова по-голямо предимство има в програмата. 
Малките блокове вече започнаха да проявяват силен интерес, защото се чу, че програмата ще се отваря и за тях. Хората от поне 20 малки блока вече са се обаждали, питали са, някои от тях дори си подготвиха сдруженията. Една част от блоковете са в близост до тези, които вече са санирани по европейската програма, има доста хора от квартал „Дружба“ и от центъра, където има много малки блокчета монолитно строителство. 

- Предвиждате ли разяснителна среща как малките блокове да кандидатстват за финансова помощ?
- Няма да правим разяснителна кампания, защото хората много добре вече са се ориентирали за какво става въпрос, наясно са с нещата, дори вече са провели общо събрание. Те направо се обаждат или идват с конкретни въпроси и няма нужда от разяснителна кампания.

- А когато се оценяват подадени заявления и се сключват договори, кои от жилищните сгради ще са с приоритет?
- Предимство се дава на големите сгради. Ако на  опашката чакат големи сгради, малките ще останат по-назад на същата опашка. На тях ще им дойде времето, когато се изчерпат големите блокове, които чакат за сключване на договори с банката. Няма да връщаме малките сгради, приемаме им документите, но казваме на всички да нямат огромни очаквания и че не е ясно дали ще се случи тази година. Промените в програмата са от 9 януари и има все още неща, които се изчистват. 

- Какви са най-големите ползи, които гражданите отчитат, и всички ли са доволни?
- Ако трябва да сме честни, има и недоволни. По европейската програма имаше слаби моменти, които сега са изчистени, и по националната програма няма да ги има. Много слаб момент е, че на една фирма се даваха по няколко блока, а сега една фирма се концентрира само върху един блок и по този начин гарантираме по-високо качество на услугата. Контролът вече ще се осъществява на място от фирмата, избрана за строителен надзор, и отделно от Общината като възложител. Самите проектанти също извършват авторски надзор и затова съм голям оптимист по отношение на качеството. Когато изпълнителят е от Русе, той има интерес работата да се свърши добре. При три от четирите сгради, за които има избран изпълнител, фирмите са русенски.