„Винпром Русе“ и „Винарски съюз“ (Нисово) са регистрирани за участие в тазгодишното издание на Международната изложба за лозарство и винарство Винария 2016, която ще се проведе в периода 24-28 февруари в Пловдив.
Дегустациите вече започнаха, журито от изтъкнати български енолози, международни съдии и чуждестранни експерти - сомелиери, търговци и еножурналисти от Италия, Чехия, Полша, Германия, Румъния и Гърция, ще трябва да оцени над 200 проби. Състезанието има 14 категории, основни от които са бели и червени вина от последна и по-стари реколти, ракии и бренди. За да се гарантира обективността на оценките, се използва компютърна система.
Имената на победителите ще бъдат обявени на 24 февруари. 40 производители от България, Италия, Чехия, Турция и Молдова участват в надпреварата. Дебютантите са от Молдова и Турция. Наградените мостри ще бъдат изложени за свободна дегустация на 25 февруари в палата 11 на панаира. 
Тази година състезанието за наградите на „Винария“ е своеобразна репетиция за българските производители за участието им в един от най-големите световни конкурси за вино - Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе в Международен панаир Пловдив от 29 април до 1 май. На него по традиция над 40% от представените български вина печелят отличия. За първи път в престижното международно жури от над 320 световни експерти ще има двадесет българи - енолози, еножурналисти, сомелиери и търговци.