20 бежанци засекли полицаи от Монтана, съобщиха от МВР. При проверка в района на разклона за с. Крапчене на главния път Е- 79 дежурен патрул на Пътна полиция при ОД на МВР Монтана е спрял за рутинна проверка два автомобила на 14-ти февруари около 3 часа през нощта. Проверени са щателно лек автомобил "Ситроен С 5" с видинска регистрация, управляван от 40-годишния Николай П. от гр. Кула, и лек автомобил "Форд Карнивал" с видинска регистрация, управляван от 34-годишния Иван П. от гр. Видин.

Ченгетата се натъкнали на 20 мъже, чужди граждани. 16 от тях са представили карти със снимки, издадени от Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет, а 4-ма - заповеди за наложени принудително-административни мерки и за за настаняване в центрове за чужденци. 16 от нелегално пребиваващите са афганистанци и 4-ма пакистанци. Вероятно става въпрос за трафик на бежанци към границата, отправили се към Дунав мост-2, смятат криминалисти.

Двата автомобила с превозваните бежанци са откарани до полицията в Монтана. Данните от представените от чужденците документи са проверени в българската и шенгенската система. На чужденците е разяснено, че са длъжни да пребивават в гр. София до получаване на статут и е забранено да навлизат в граничната зона и са върнати обратно.

Само преди дни главният комисар на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски заяви, че се взимат мерки срещу засиления миграционен натиск, пътят минава през Монтана и Видин.