Годишно 18 145 души умират преждевременно вследствие на замърсяване на въздуха. Тези данни изнесе доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести по време на дебатите, организирани от в. „Труд“ и парламентарната комисия по здравеопазването „Колко опасен е възухът, който дишаме?“

Д-р Петкова обясни, че фините прахови частици и вредните газове са основен източник за замърсяването в България. А градът с най-голяма замърсеност на въздуха е Стара Загора.

600 000 души умират от белодробни заболявания в ЕС всяка година, половината от тях от карцином, съобщи още Петкова. Това е всяка осма смърт. Смята се, че в света един от пет смъртни случая се дължи на белодробни проблеми. Повече от половината от тях в Европа се свързат с тютюнопушене.

По думите на доц. Петкова изходът от тази ситуация е да се следват директивите на Европейския съюз, да има конструктивно сътрудничество между всички институции, да се правят информационни кампании и да се предприемат реални действия.