„Тисен Круп“ проявява засилен интерес в дългосрочен план към индустриалните зони във Видин и в Русе, съобщи Министерството на икономиката. Възможностите за разширяване на дейността на германския концерн у нас чрез използване на условията, които предлага държавното дружество „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД са обсъждани в петък на срещата на министъра на икономиката Божидар Лукарски с представители на компанията.
„Тисен Круп“ е една от най-големите промишлени компании в света в областта на стоманодобива, автомобилния и корабостроителния сектор. През 2005 г. тя стъпва и на българския пазар на метали, като се обединява с „Юпитер-Стомана“. Германо-българският концерн се нарича „ThyssenKrupp - Юпитер Стомана“ (ThyssenKrupp - Jupiter Stomana) и със своите складово-производствени бази в София, Пловдив, Русе и Бургас заема водеща позиция на пазара на метали в България. През 2012 г. „Тисен Круп“ влиза в джойнт-венчър с българския производител на асансьори „Лифтком“ АД. 
„Източна Европа има двойно по-голям растеж в потреблението за 2015 г. в сравнение със Западна Европа. Ето защо за нас е важно да растем и да се развиваме в този регион, включително в България“, отбелязал на срещата изпълнителният директор на „Tисен Круп“ Мартин Щилгер.
Представителите на концерна са запознали Лукарски с проектите си в България, сред които модернизацията на пристанище Лом, изграждане на рибарско пристанище в Сарафово и на логистичен център във Варна.
Мартин Щилгер заявил, че „Тисен Круп“ проявява интерес да се включи в рехабилитацията на язовирните стени у нас. Министър Лукарски е уверил ръководството на фирмата, че ще подкрепи логистичното позициониране на концерна и поканил членовете на управата в България, за да се запознаят на място с възможностите на индустриалните зони.