Автокрадците се насочват към най-масовите автомобили. Има бум на тези кражби, въпреки че според полицията общо автокражбите са намалели след задържането на четири банди. Данни показват, че средно седем шофьори остават без колите си в цялата страна всеки ден. Най-много откраднати коли има разбира се в големите градове. София, Пловдив, Бургас.Любопитното е, че в Силистра, Смолян и Разград не е регистрирана нито една, съобщава bTV.

Столичните автобанди са около 15. По-голям проблем обаче са външните, които са около 40. Автобандитите атакуват през седмицата - между 22 часа и полунощ и 4 и 6 сутринта, рядко в събота и неделя.

Един от най-опитните столични автокрадци с 15-годишен стаж и три присъди гърба си, разкрива, че набелязва колите с таксиметрови шофьори. „Набелязва кола, след което - като се задигне, той взима процент от нашата печалба”, признава той.

По думите му има и непробиваеми коли - не повече от 2-3 марки, които не могат да се задигнат, всичко друго си има своя начин.

Разказва, че след кражбата карат колата в някои от столичните квартали и я оставят в междублоково пространство. „Има инкубационен период, ако няма проблем, по своето направление отива - извън страната или за части”, споделя той. В автоморгите също се пласират.

Автокрадецът разкрива и какво може да го спре да открадне една кола: „Ако има аларма, бих я подминал”.

Казва, че много от собствениците предпочитат да дадат откуп и да си върнат колата. Обикновено сумата е 20-30% от стойността на колата.

Полицията отново настоява за законодателни промени. Според разследващи при сегашния закон повечето от автобандитите се измъкват. И отново са на улицата с поредна офанзива.