59-годишният Георги Георгиев, който снощи бе спасен от затрупване при изкопни работи в Кърджали, е в критично състояние в местната многопрофилна болница.

След акцията, продължила почти 3 часа, когато спасители и огнеборци риеха с ръце пръста, за да освободят човека, той изненадващо отказа да бъде изваден с носилка. Сам се качи по спуснатата стълба, а горе на площадката бе поет от спасителите и медиците, и откаран в болницата.

"Той действително беше контактен, но ситуацията в началните часове след инцидента е много измамна. Вследствие на притискането на мускулните групи в организма от тежката пръст, кръвта не циркулира нормално, а липсата на кислород концентрира токсините в органите. Още снощи белият дроб на пострадалия отказа да функционира нормално и поради това се наложи да бъде интубиран и поставен на изкуствена вентилация", заяви д-р Стефан Борисов, зам.-директор по медицинската част в болницата. Той опроверга появилата се информация за транспортирането на Георгиев за лечение в Пловдив.

Лекарите в Кърджали наблюдават функциите на възловите органи и пациентът остава в ОАРИЛ. В близките 3-4 дни ще следим бъбреците и ако се наложи, човекът ще бъде включен спешно на хемодиализа, наблюдаваме черния и белите дробове, и ще го изправим на крака, няма смисъл от пренасянето му точно в този момент, обясни д-р Борисов.

Георги Георгиев е работник от пловдивската фирма "Лювик", която извършва изкопните работи по изпълнението на проекта за Водния цикъл на Кърджали. Вчера обаче фирмата не е укрепила стените на дълбокия над 3 метра трап и около 16,30 ч. земна маса и парчета асфалтова настилка са се стоварили върху 59-годишния мъж. Ръководител на въпросната фирма беше на мястото на инцидента, но категорично отказа да отговаря на въпросите на журналистите. Директорите на МВР и на пожарната Боян Кехайов и Христо Тодоров ръководиха операцията по изваждането на затрупания работник, в която участваха 12 спасители от "Гражданска защита" и огнеборци. Образувано е досъдебно производство, Инспекцията по труда проверява случая.

Преди две седмици трудова злополука в завода за каучукови изделия "Теклас" отне живота на 44-годишен работник.