На подробен и детайлен разпит бяха подложени вчера двете вещи лица, изготвили психиатричните експертизи на сочените за убийци Пламен Миланов и Николай Ламбаджиев. Двамата са предадени на съд за мъчителното убийство на бизнесмена Явор Николов, чийто опожарен труп бе открит през юни 2012 година на Текето. Според прокуратурата те са искали да го затрият, като са го удряли с чук и пистолет 25 пъти, за да му вземат парите и дори чуха доживотни присъди. Малко преди края си обаче делото бе върнато за ново разглеждане в Русе. Причината - немотивирана присъда.
2 месеца продължават заседанията на първа инстанция в Окръжния съд, като се очаква днес да бъдат поискани нови експертизи. Според указанията от по-горна инстанция Ламбаджиев трябва да бъде детайлно изследван за психическото си състояние, тъй като преди десетина години били прекратявани дела срещу него заради невменяемост. Според експертизите обаче той е вменяем и няма следа от заболяването му. Освен това се посочва, че той трябва да бъде подложен на детектор на лъжата.
Вчера специалистите психиатри изразиха своите резерви към полиграфа, като признаха, че не могат да боравят с него, а днес предстои да стане ясно дали това изследване ще бъде назначено.
В продължение на 3 часа и половина пък бе разпитван таен свидетел.