"Нищо не е налагало спешност за обявената снощи кандидатура на Ирина Бокова за главен секретар на ООН, просто трябваше да вземем решение". Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от "Фокус".

"Снощи официално бе изпратено писмото с българската номинация за генерален секретар на ООН. Има решение на МС от 2014 г. във връзка, с което изпратихме съответното писмо. В МВнР ще бъде създаден екип, който да работи по номинацията и кампанията. Вече има съставен план така, че Външно министерство ще мобилизира целия си ресурс, за да защити кандидатурата", обясни Митов.

По думите му екипът ще бъде оповестен, както и финансите за кампанията. На въпрос защо кампанията за издигането на Ирина Бокова е стигнала до ДАНС и дали има друга кандидатура с реални шансове за успех, Митов обясни, че въпросът, който е стигнал до ДАНС, няма нищо общо с Бокова. „Какво е съдържанието на грамата, която е изтекла, няма никакво значение. Тази грама има гриф и всеки такъв случай на изтичане на информация, когато е засекретена трябва да се сезира ДАНС. Ние сме изпълнили закона”, допълни министър Митов.

"Шансове в момента не могат да се изчисляват, това е изключително сложна кампания, никой не може да каже в момента. Тепърва предстои да се появяват още кандидатури. Чак когато започне самата кампания и сме наясно какъв е наборът от кандидати, може да правим някакви изчисления. В момента всяко едно говорене по темата е чисто спекулативно", посочи министър Даниел Митов.

Във връзка с това какво е наложило спешността на номинацията късно снощи, Митов коментира: "Нищо не е наложило спешност, нищо не е спешно, просто в един момент трябваше да се вземе решение. Взели сме го и сме задействали самото писмо".

"Кристалина Георгиева никога не е казвала, че ще бъде кандидат за каквото и да е било. Винаги се е концентрирала в работата си в ЕК. От нейно име не мога да говоря, но казвам какви са официалните позиции", посочи той.

"Не знам дали Георги Първанов е първият обявил номинацията на Ирина Бокова. Георги Първанов от дълго време, както знаете оказва политически натиск върху кабинета за тази номинация. Това е публичен факт. Коя е точно номинацията и кога е изпратено писмото, съм го обявил първо аз на сайта на МВнР", допълни Митов. И посочи, че от целия свят ще се получават тепърва кандидатури.

По думите му номинацията в никакъв случай не била закъсняла. "Самото писмо с покана за изпращане на номинации е от края на декември. Няма никакво закъснение. Въпрос на тактика е дори. С подобни номинации не може да се закъснява, но не може и да се избързва", поясни външният министър. "Сега, в момента, определени кандидати тактически изчакват, за да видят какво ще се случи и кой ще бъде номиниран, позиционират се. Въпрос на политическо позициониране в международен план. За това много често, когато сте ми задавали въпроси по темата съм казвал - трябва да се изчака удобен и подходящ момент. Тепърва ще се появяват и други кандидатури, това е съвсем нормално. Както стана ясно, срокът е до края на март. Това не е краят на номинациите, те тепърва започват", каза още той.

Във връзка с това, че неправителствени организации и част от обществото са против номинацията на Бокова, министър Митов заяви, че със сигурност ще има хора както за, така и против.