Преди дни Google въведе нова характеристика в пощенската си услуга Gmail, която цели да ви направи по-бдителни към получаваните писма. Става дума за функционалност, която ще ви позволи да видите, ако писмото, което сте получили е изпратено от незащитена с TLS защита страница, а освен това ще получите предупредително съобщение, ако домейнът, от който е изпратено писмото не може да бъде удостоверен. Компанията обяви за намерението да наложи подобна мярка още миналата година.

Изглежда Google желае да направи Интернет едно наистина по-защитено място, изисквайки налагането на силна защита по страниците на Мрежата. Миналата година компанията представи инициатива по силата, на която интернет страници, които не използват защитена HTTPS връзка ще бъдат класирани по-долу в резултатите от търсенията в интернет търсачката на компанията. 

Въвеждането на изискване на имейл доставчиците, отправящи поща към Gmail е продължение на това усилие, като защитената имейл комуникация е по-трудна за пресичане, а освен това до голяма степен това може да послужи и за сигнална лампичка срещу авторите на фишинг писма и измами, които често използват сенчести услуги за електронна поща.

"Не всички засегнати електронни писма ще са задължително опасни, но ви препоръчваме да сте особено внимателно при отговор или при следване на връзки в съобщения, за които не сте убедени, че са надеждни. И с тези нововъведения, вие вече ще разполагате с инструментите, с които да правите тези решения", пише Джон Рей-Грант, продуктов мениджър за Gmail в блога на електронната услуга.