Той е един от най-големите неудачници в световната история, но хората го уважавали заради интелекта и лидерските му умения – дори онези, които воювали срещу него.

Робърт И. Лий, най-изтъкнатият генерал на силите на Конфедерацията по време на Американската гражданска война, се ражда преди 209 години. Неговата загуба във войната съдържа ценни уроци за съвременните водачи. Ето кои са те:

1. „Трябва да очакваме обрати, дори поражения. Те имат за цел да ни научат на мъдрост и разсъдливост, да ни вдъхнат повече сили и да ни предпазят от по-големи нещастия.“

Лий печели повечето си битки, но губи позиции към края на войната. Той обаче разбира, че поражения са съпроводени от уроци, по-голяма решителност и умението за предотвратяване или намаляване на бъдещите загуби.

Бизнес лидери и мениджъри, гледайте на препятствията като на възможности!

2. „Провалихме се, но често явните неуспехи всъщност са дар от Бога.“

В крайна сметка Лий разбира, че поражението му е в интерес на обединена Америка. Не е задължително загубите непременно да са нещо лошо. Те могат да доведат до непредвидени резултати, които носят по-добри възможности. След време днешният провал може да изглежда като дар.

3. „С удоволствие бих загубил всичко, което загубих във войната, и изстрадал всичко, което изстрадах, за да сложа край на робството.“

Въпреки че южните щати, на чиято страна Лий воюва, също практикуват робовладелство, той се обявява срещу робството.

Никога не жертвайте ценностите си в името на краткотрайни ползи! Придържането към личните убеждения е жизненоважно за спечелването на трайно доверие, стабилност и просперитет.

4. „Боя се за страната си, когато чуя, че тя има вярва в мен. Твърде добре познавам слабостите си, затова единствената ни вяра е в Господ.“

Въпреки че е един от най-великите военни стратези на всички времена, Лий не бил самовлюбен. Той познавал недостатъците си и съобразявал плановете си с тях. Историците спекулират, че ако е вярвал в собственото си величие, Лий щял да бъде далеч по-непредпазлив, а загубите му – много повече и по-сериозни.

Когато водите и планирате, имайте предвид слабостите си!

5. „Всяко движение е относително. Може би вие сте този, който се е отдръпнал – стоейки неподвижно.“

Стойте на едно място и има опасност да бъдете нападнати от Лий, дори армията ви да е по-многочислена от неговата. В бизнеса и живота да стоим неподвижно, докато светът ни подминава, може да е фатално. Не спирайте да създавате иновации. Бъдете в крак с тенденциите. Лий не се чувствал заплашен от многочислените войски и вярвал, че печели онзи, който има по-добра стратегия.

Атакувайте дръзко нови проекти в лицето на по-голямата, но спяща конкуренция!

6. „Еднообразието е името на Дявола.“

Не се стремете да сте важни, а да сте интересни. Водете екипа си към амбициозни проекти, бъдете отдадени на целите си и демонстрирайте интерес към хората си. От тези условия зависи победата.

Робърт Лий губи войната, но никога не загубва уважението на хората.

След войната той е възхваляван както от Юга, така и от Севера. Въпреки че и до днес военните стратези изучават гения на Лий, самият той мразел войната и казвал, че военното му образование е най-голямата грешка, която е допускал.

Кори Галбраит, главен изпълнителен директор на Webcast Canada, за LinkedIn.com