По случай международния ден за безопасен Интернет, който се отбелязва днес за 13-ти пореден път, Google подарява на всички потребители по 2 GB безплатно дисково пространство в електронния облак Google Disk, при условие, че потребителят извърши кратка проверка на информационната сигурност.

Същата акция бе проведена и миналата година и можем да си помислим, че е възможно всяка година да увеличаваме дисковото пространство в Google Disk с по 2 GB, пише "Калдата".

Проверката е съвсем опростена и лесна, и се състои от пет стъпки, при които се проверяват телефонният номер, резервната електронна поща, използваните устройства за връзка с онлайн услугите на Интернет-гиганта, настройките за достъп до данните, паролите и двуфакторната оторизация.

Цялата процедура отнема не повече от минута. Струва си да се побърза, защото международният ден за безопасен Интернет приключва в нашия часови пояс към 8 часа на 9-ти февруари. Миналата година Google удължи акцията с една седмица, но сега не се знае, дали ще постъпи по същия начин.

Много потребители обсъждат това безплатно дисково пространство и се появиха съобщения, че дори и да не бъде подаден телефонен номер, Google подарява тези 2 GB дисково пространство в своя електронен облак.

Проверката на безопасността улеснява засичането на необичайна активност в профила (Gmail, Google Disk и други) и Google моментално съобщава, ако се направи опит за достъп до данните от неизвестно компютърно устройство или от твърде отдалечено от потребителя място.