Закриване на Центъра за психично здраве предлага новият директор на Националния център за обществено здраве и анализи доц.Христо Хинков, би тревога управителят на здравното заведение д-р Теменужка Матева. На негово място ще остане само поликлиниката, в която ще има от 5 до 10 легла за спешни случаи, където болните ще престояват по едно денонощие, а след това ще се настаняват в едно или две отделения в болницата.
Основните мотиви за радикалната промяна са, че областните психодиспансери са нерентабилни, достъпът до тях е затруднен, предлаганите услуги са влошени и  тенденцията е към намаляване на легловата база. Предложението на доц.Хинков вече е изпратено до министъра на здравеопазването Петър Москов и до здравната комисия в парламента.
Колегите лекари в парламента още миналата седмица реагираха остро на това предложение и го отхвърлиха като недомислица, посочи д-р Матева. Тя обясни, че само в неделя четирима пациенти с изявена агресия са докарани в Психодиспансера с полиция и линейки на Спешна помощ. Тези болни са настанени в отделенията при нас и вече са видимо спокойни, каза д-р Матева. По думите й анализът, на който Хинков се базира, е от преди 10 години, когато психично болните са били по-малко. За миналата година обаче през центъра са минали 3820 лежащо болни, а в момента на лечение са около 200 души.
Не мога да разбера как така, след като ние работим добре и имаме изградена отлична база за лечение на психично болни, трябва да бъдем закрити и да се отварят отделения в болницата, където пациентите ще бъдат затворени. При нас те се чувстват свободни и има къде да се разхождат. Освен това вече са разкрити седем групи за терапия, в които 119 болни идват сутрин и до следобед се занимават с шивачество, бояджийство, дребни ремонти и други дейности, които успокояват психиката им и те са полезни за обществото. Наред с това в Центъра за психично здраве има осигурени консултанти за оказване на помощ при кардиологичен, кожен и рехабилитационен проблем и не е необходимо пациентите да се насочват към болницата, защото при нас се предлага комплексно лечение, каза д-р Матева.