Дали и защо 36-годишната Гинка Станчева е получила пари от Йордан и Гергина Ганчеви, както и дали и защо не ги е върнала, са въпроси, които нямат значение по делото. Това са само знаци за техните влошени отношения, които са ескалирали на 15 септември 2014 година, когато Гинка е била насилствено вкарана на задната седалка на автомобил и за нея е поискан откуп. Споровете не се разрешават с отвличане на хора, посочи в пледоарията си по безпрецедентно дело Окръжна прокуратура. С това обвинението опита да разграничи описаните в закона престъпления от неписаните правила, които чертаят жизнения път на ромите. 
Обвинените в отвличане семейство Ганчеви обаче бяха на мнение, че циганските закони се следят от мешерето и правосъдие по тях няма как да бъде получено в традиционна съдебна зала.
И далеч не бяха доволни, когато петчленен съдебен състав осъди петимата похитители на бившата им сватя. Съпрузите Гергина и Йордан чуха по 6 години затвор, а братът на Йордан - Румен, бе наказан с 5 години зад решетките за това, че са отвлекли Гинка и са поискали от съпруга й Ивайло 20 000 лева откуп, за да я пуснат. Тийнейджърите Иво и Симеон пък чуха по 1 година и половина условно с 3 години изпитателен срок за участието си в схемата. Присъдите могат да се обжалват.
Йордан, Гергина и близките им разказаха подробно как преди 4-5 години решили да съберат 12-годишната дъщеря на Гинка Василка със своя син Гечо. Спазарили младата булка, но платили част от договорената сума - 20 000 лева. След пищен годеж младоженката заживяла с любимия в новия си дом в Павликени. Майка й Гинка обаче чакала неиздължените от сватовете 7000 лева. Впрочем Гинка и кланът от Павликени далеч не се запознали покрай събирането на младите, а били братовчеди. Месеците минавали, а Ганчеви не се издължавали за младото бижу в дома им, затова майката прибрала обратно в Русе дъщеря си. Така павликенци останали хем без булка, хем без пари и решили, че трябва да се свика мешере, което да прецени кой е крив и кой - прав.
Близките на Василка обаче отказвали да се подчинят на волята на циганския съд, независимо с какво решение щял да излезе. Още повече, че се чуло, че младата булка вече била спазарена за друг мъж. Затова родът от Павликени решил да изчисти сметките си със сватовете в Русе. Това станало на 15 септември 2014 година, когато Гинка била пресрещната в района на Строителния техникум. Според обвинението около 8 часа до нея спрял „Мерцедес“ с ловешка регистрация, двама яки мъже я хванали, запушили й устата, натикали я на задната седалка и колата отпрашила. Свидетел на драматичната ситуация станал пътник в тролей, който веднага сигнализирал на спешния телефон 112. Очевидка станала и продавачката в близка закусвалня. Друг „Мерцедес“ ги ескортирал до Бяла черква, където според прокуратурата жената е откарана против волята си. След това била оставена в гора под зоркия поглед на двама пазачи. Целта на цялата драма била Гинка да върне въпросните 20 000 лева, които получила за дъщеря си. 
В крайна сметка няколко часа по-късно жената била освободена, въпреки че откуп за свободата й не бил платен.
Един от общо петимата сочени за похитители заяви, че до пускане на жалбите срещу него и Ганчеви от страна на Гинка се стигнало заради алчността на свекърва й. Баба Василка била меркантилна, възползвала се от уврежданията си, за да проси и търсела начин да изтъргува всичко и всеки. Затова и днес внучка й, кръстена на нея, живеела с афганистанец, който се занимавал с каналджийство. Самият той също бил изнудван, за да бъде с малката Василка и те си я прибирали в Русе, но след като захранвал с пари банковата сметка на роднините й, му я връщали. Гинка дори отправила ценова оферта от 30 000 лева на павликенските си сватове, които ако платели, щяла да си оттегли жалбите срещу тях и да размисли по въпроса дали е била отвличана или не. Тъщата дори вече била готова със сумата, която ще иска като обезщетение от похитителите си - общо 75 000 лева. 
Със сигурност наказанията ще бъдат обжалвани, тъй като петимата бяха категорични, че са невинни. Прокуратурата пък поиска по 10 години затвор за Гергина, Йордан и Румен, както и по-тежки условни присъди на младежите и също може да оспори наложените наказания.
За пореден път заседанията по делото бяха белязани със словесни престрелки и пререкания между клановете, по време на които се намесиха съдебни охранители. Част от родата пък дори не бе допусната да влиза в сградата на Съдебната палата.