Университетска болница „Канев“ няма условия за лечение на пациенти с коронавирус, защото в Инфекциозно отделение няма апарати за обдишване. Такива апаратури има само в двете интензивни отделения, но в тях не могат да постъпват пациенти с Ковид-19. Затова при случаи на коронавирус в Русе болните ще се изпращат в специализираните клиники по белодробни болести в София и Варна, каза вчера за „Утро“ изпълнителният директор на болницата Иван Иванов. 

За изследване за опасната зараза са взети още две проби на пациенти с вирусни пневмонии - мъж и жена на 52 и 78 години. Възрастната жена е в критично състояние в Интензивно отделение, а мъжът е на лечение в Първо вътрешно отделение. Резултатите от пробите се очакват утре. В момента има леко увеличение на карантираните пациенти в региона и по последна информация задължително по домовете си трябва да стоят 66 души. Полицията проверява дали нареждането на Регионалната здравна инспекция се изпълнява.
От вчера болницата работи в предкарантинен режим. Всички контролни прегледи се извършват в кабинети извън Хирургическия блок или се отлагат. Епикризите се издават в деня на изписване на пациентите, а когато те нямат възможност да я получат, ще могат да си ги вземат от болничните регистратури в Хирургическия блок, в старата сграда или в АГ комплекса. 
Забраняват се свижданията в отделенията, във фоайетата и в коридорите на болницата. Когато роднините трябва да донесат облекло или принадлежности на пациентите, те трябва да се оставят на болничната регистратура пакетирани и с посочен получател.
Пациенти за прием в Онкоцентъра на деветия етаж се допускат само след представяне на история на заболяването с печат на КОЦ, с предпазна маска и дезинфекциране на ръцете.