„Ако детето е болно, да не отива на училище”, предупреди в студиото на „Здравей, България” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„В интерес на неговото здраве, на спокойствието на семейството и да не зарази другите деца”, посочи Кантарджиев.

По думите му, ако дете отиде болно от грип в училище и прекара часове с другите деца, пръски от кашлицата могат да попаднат на всички повърхности. Ако другите деца пипнат тези повърхности и след това докоснат лицето си, ще се заразят. Другата възможност за заразяване е, когато детето кашля директно към друго.

Българинът има един много погрешен навик, обясни Кантарджиев - когато кашля слага ръка пред устата си, но след това със същата ръка се здрависва или пипа различни неща. Всяка повърхност, върху която е попаднал вирусът, е заразна при стайна температура в рамките на около един час.

„В началото на епидемията 80% от заразените, настанени в болница бяха деца”, съобщи Кантарджиев.  При това деца на 2-3 годишна възраст, които много трябва да се пазят от грип, защото минава тежко при тях.

През последната седмица в референтната лаборатория по грип са получени 120 материала на тежко болни от цялата страна, доказаха се 25 случая на „свински грип”, три – на „Швейцария” и  шест – на  „Виктория, каза още той.

„Опасността от грипа е – много рядко, един на 10 хил. души, прави възпаление на централната нервна система, което е фатално. Развива се за един ден и е следствие от състоянието на имунната система. 5-6 на 10 хил. души, правят кървава (хеморагична) пневмония, която също се развива за ден.

„Лекарствата за грип са много ефективни и подходящи за деца”, поясни проф. Кантарджиев. „Тези лекарства обаче са ефективни в началото на заболяването. Най-добре е човек да ги има вкъщи. Ако се почувства зле, може след като се консултира с лекар да започне да ги приема веднага”.