Задържаният комбайн с 60 кг кокаин чака под сняг и дъжд да пристигнат следствените поръчки от Аржентина и Холандия, които бавят с две години вече "разумния срок" за приключване на разследването за наркоканала в Русе.

Селскостопанската машина "Дон Роко" престоява до митническия склад край Дунав мост като веществено доказателство. Очакваните доказателства трябва да доизяснят участието на обвиняемите Питър Бренченс (55 г.) от Холандия и Николай Николов от Пловдив (32 г.) в трафика на наркотици през Варна и Русе за Дегендорф и Ротердам, уточниха от окръжната прокуратура. Двамата бяха задържани след шумна операция на агенция "Митници" и бившата ГДБОП навръх Гергьовден през 2012 г. в крайдунавския град. Рекордното количество дрога за 3,9 млн. лв. бе открито на пристанище "Изток" в комбайна, внесен от пловдивската фирма "Ей Ди Ес експорт" чак от Аржентина.

След престой зад решетките двамата трафиканти бяха пуснати под домашен арест и парична гаранция. Холандецът поискал да сключи споразумение с прокуратурата. Така той може да намали присъдата си, която според закона е до 20 г. затвор и до 30 000 лв. глоба. Той е заподозрян като наркопласьор през 1994-2000 г., а преди 6 г. е обявяван за издирване, пише "Труд".

Строителният предприемач Николов е сочен от управителя на "Ей Ди Ес експорт" за организатор на сделката със селскостопанската машина. Пред полицията той твърди, че Николов му дал документите и парите за комбайна. Според прокурора по делото Огнян Басарболиев има доказателства, че фирмата купувач е развивала фиктивен бизнес. Управителите са получавали по 500 лв. месечно от Николов, без да правят нищо.

Покрай ареста на холандеца се разбра, че в пловдивското село Баня е открит друг комбайн и документи за вноса му от Буенос Айрес през март 2011 г. Дали в него е имало също кокаин или трафикантите само са пробвали наркоканала, не е ясно.