80-годишният Ангел Маринов от Ряхово вдигна храм в двора на къщата си, писа вчера вестник „24 часа“. Новината за храма бе съобщена преди повече от две години - на 16 януари 2014 и от онлайн агенцията cross.bg, а самият строеж е завършен през пролетта на 2013 година. Сега обаче има развитие - домашната църква на бай Ангел и съпругата му Димитринка е била осветена от селския свещеник Димитър на 24 май.
Молитвеният дом е точно копие на ряховската църква „Св.Георги“, а идеята на строителя му е да изкупи греха си, че е участвал в разрушаването на емблематичния храм „Всех Святих“ в края на октомври 1975 година.
Навремето бившият кмет на Русе Димитър Аврамов ни подбра, понеже бяхме общински служители, да бутаме църквата. Аз работех в „Чистота“. Събра ни вечерта и каза: „Утре, който не дойде да събаряме „Всех Святих“, да счита, че вече не е на работа“. Извикаха ни тогава, почнахме да събаряме, опъвахме телени въжета, дебели като ръката ми, два дизела дърпаха, за да паднат стените. Тази църква русенци я бяха строили със стотинки от баби и дядовци, но в края на краищата я сринахме за няма и нищо. Викам си аз, някога, като се освободя, ще си направя миниатюрна църквичка, колкото да се разплатя на Господа, ако имам някакви грехове, да ми ги прости. Това, че ме принудиха да участвам, да извърша престъпление срещу религията, срещу Бога. Реших да се реванширам по някакъв начин, разказва пред столичното издание бай Ангел.
За дърво, шперплат и други материали строителят дал около 1000 лева, а намерено на русенския битак бронзово хаванче се превърнало в камбана. Трудът за вдигането на копието на „Св.Георги“ в мащаб 1:6 е изцяло на стопанина, а иконите са купени от църковния магазин в Русе. 
Бай Ангел всяка сутрин отваря миниатюрния си храм и всяка вечер го затваря. Освен него и съпругата му вътре палят свещи близки, приятели и случайни гости на селото.
Желанието ми беше да се освободя духовно от наказанието си, което съм заслужил. Смятам, че вече съм се изплатил и съм се освободил, разказва строителят на една от най-новите черкви в Русенско.