Поне по 800 лева ще трябва да събере всеки жилищен вход, за да отговаря асансьорът му на последните изисквания за безопасност, които влизат в сила тази година, научи „Утро“. За да се предотвратят трагични инциденти, още през 2014 г. бяха направени редица промени в Наредбата за експлоатация и надзор на асансьорите, които тогава обществеността приветства. Сега обаче се оказва, че тази безопасност ще струва пари. И то доста пари.
До 30 юни във всяка кабина и асансьорна шахта трябва да бъде поставено аварийно осветление.    
Ако токът угасне, батерия трябва да осигури светлина в кабината с поне 1 ват в продължение най-малко на час. За тази дребна инвестиция ще трябват около 60 лева. По-скъпо излиза осветлението в шахтата - трябва да има лампи на всеки 3 метра, да се опъне 100 м кабел, да се сложат девиаторни ключове, контакти в шахтата и т.н. Това е към 350 лева за 8-етажен вход, обясни Мирослав Бъчваров - управител на русенската фирма „Пролифт“. 
Това обаче не е всичко - в асансьора трябва да има и GSM устройство, с което при проблем всеки да може да се свърже с техник. Срокът за това е до края на годината, а цената му - около 350 лева. Идеята е в кабината да има паник бутон, който при натискане набира автоматично телефон на асансьорната фирма. Това обаче означава всеки вход с асансьор да сключи договор с някой от мобилните оператори и да осигури СИМ карта, която да се постави в устройството. И да плаща месечния абонамент, разбира се.
За всички тези хубави неща трябва да се броят общо към 800 лева, изчисли Бъчваров.
Ако асансьорът се ползва от 20 домакинства - по 40 лева на всяко. Както става ясно обаче, те ще трябва да викат „ура“, ако се разминат само с толкова. Защото служителите от техническата инспекция, които вече изготвят предписания за съоръженията, откриват и доста други нередности. Почти навсякъде трябва да се смени захранващият кабел до кабината, който е с 24-30 жила. За по-евтино в последно време масово е сменяна само подвижната част - само 12 вместо 30 м кабел. Този тарикатлък обаче не би трябвало да мине при проверките. А кабелът е скъп - от порядъка на 450-500 лева. 
И това отново не е всичко, понеже по незнайни причини в Русе масово са слагани въженца за скоростния ограничител от 4,8 мм. Сега в наредбата пише те да са поне 6,3 мм. И инспекторите го пишат за смяна, тъй като се опасяват, че при падане кабината няма да се заклини. 60 метра въженце са още 200 лева. Така сумата много лесно може да скочи от 800 на 1500 лева.
Ако един асансьор не отговаря на изискванията, Техническата инспекция може да го спре от движение. И може да се стигне до ситуация, в която половината асансьори в града са спрени и възрастни и болни хора трябва да се борят със стълбите при всяко излизане и прибиране у дома.
Това всъщност изглежда не само възможно, но и твърде вероятно, тъй като освен финансовия проблем е налице и друг - практически няма как действащите в града асансьорни фирми да свършат всичката тази работа в отредените срокове.
Ние сме 40 техници в цял Русе, които обслужваме 3000 асансьора. Трябва да работим по двойки и на ден най-много да сменим един кабел. Физически няма как да свършим толкова неща. А през това време трябва да се грижим и за текущите ремонти, посочи Бъчваров. 
Според управителя на „Профилифт“ съвсем скоро ще се стигне до положение да няма кой да обслужва асансьорите и входовете ще търсят връзки, за да се уредят с поддържаща фирма.
От тези 40 техници само 10 са под 50 години, от останалите има хора на пенсионна възраст. В нашата фирма сме десетина човека и се скъсваме от рамонти. Вече отказваме работа и нови обекти. Преди години закриха специалността „Асансьорен техник“ в Електротехникума. Няма млади хора - идват кандидати понякога, почваме да ги учим, но след месец си тръгват - работата е тежка и мръсна. Но така след 5 години няма да има кой да обслужва асансьорите, каза Бъчваров.
Според него заради нарасналата работа по поддръжка и недостига на кадри, русенци трябва се готвят и за друг неприятен факт - месечната такса на асансьорните фирми ще се вдигне. И 8-етажен вход ще плаща поне по 60 лева с ДДС. Или пък повече.