Началото на съвместна дарителска кампания под наслов „И най-дългото пътешествие започва с първата стъпка...“ на Комплексния онкологичен център и Многопрофилна болница Русе бе дадено във вчерашния Световен ден за борба с рака от управителя на Онкото д-р Камен Кожухаров и зам.-председателя на Съвета на директорите на болницата д-р Йосиф Новаков. Целта е да се съберат средства за стартиране на Център за подкрепа на хора с онкологични заболявания и техните семейства. В него всеки русенец, който води битка с рака, както и неговите роднини, ще могат да получат психологическа и социална помощ. 
В Русе и региона не съществува център от такъв тип, в който може да бъде потърсена психосоциална помощ от раковоболните пациенти и техните близки, каза д-р Кожухаров. По думите му такава инициатива се прави за първи път дори в страната. Центърът е нужен заради стреса при поставяне на диагноза за раково заболяване както за пациента, така и за близките му. В центъра ще има психолог и социален работник, които ще беседват с раковоболните и ще ги окуражават, обясни шефът на КОЦ и посочи, че за миналата година на отчет се водят 18 000 болни с онкологични заболявания. Бройката се задържа в последните години, а смъртността намалява. През 2015 година починалите от рак са 1600, а преди пет години са били двойно повече. 
КОЦ и МБАЛ са лечебни заведения, които се занимават с лечението на пациенти със сериозни болести, допълни д-р Новаков. Щом излязат извън болничните заведения обаче, те търсят хора, с които да споделят болестите си, а такива не се намират. Затова желанието ни е да предоставим помещение, където те да се срещат със специалисти и в разговорите с тях да получат подкрепа, уточни д-р Новаков. Той обясни още, че МБАЛ Русе прави първата стъпка в даренията, като предоставя помещение за центъра, което се намира на приземния етаж на АГ комплекса, но се нуждае от сериозен ремонт, за който са нужни средства. 
В кампанията могат да участват физически лица и фирми. Средствата ще се приемат по дарителска сметка в Първа инвестиционна банка, клон Русе. Събраните суми ще бъдат инвестирани в ремонт, оборудване на помещение с необходимата материална база, както и за заплащане на дейностите на психолог и социален работник. Приемат се и нематериални дарения, уточниха двамата болнични шефове.
Радостина Пейкова, началник на отдел „Обшествено здраве“, каза, че общината също ще се включи в дарителската кампания, но ще търси и проекти, по които изграждането на центъра може да бъде финансирано.
Дарителската сметка, по която можете да превеждате средства, е:
Първа инвестиционна банка клон Русе
IBAN: BG20FINV91501016068461
BIC: FINVBGSF
за „Твоята стъпка напред“