Четири години затвор и 6000 лева глоба вместо присъдените на първа инстанция в Русе 1 година и 4 месеца и 3000 лева глоба. Това е присъдата, с която Апелативният съд във Велико Търново наказа каналджията Кемал Т. за нелегалното прекарване през граница на 41 иракчани и подкуп на митничар и полицай. Наказанието обаче може да обжалва и пред Върховния касационен съд.
56-годишният турски шофьор Кемал и 44-годишният му колега Бюлент Г. стигнаха до съд заради опит да прекарат нелегално през Дунав мост 41 иракчани. През нощта на 7 април 2015 година обаче замисълът им бил посечен, като не помогнал дори предложеният подкуп от 2625 евро. В управляваното от тях „Волво“ превозвали за Германия 8 палета с електрически кабели и електронни платки с тегло близо 3500 килограма. Освен редовната стока обаче качили от няколко места в България групички иракчани, между които четири деца. Изтеглили палетите с кабели към вратите на камиона и в образувалата се кухина настанили мигрантите, като преди това им събрали телефоните. 
Митничарят на смяна на Дунав мост обаче се усъмнил, че ремаркето на товарния автомобил е хладилно, а в случая се превозват ел.материали. Направило му впечатление и че количеството на стоките е необичайно малко. Затова насочил волвото към рентгенова проверка. Последвала първата инициатива за подкуп - Кемал бутнал на митничаря пачка с евро, „за да си затворел очите“. Той се поинтересувал за какво има да си затваря очите и тогава каналджията признал, че в ремаркето има хора.
След като действително на рентгена били различени човешки силуети, се пристъпило към щателна митническа проверка и на място дошъл служител на Гранична полиция. Униформеният се качил в кабината на камиона и указал на шофьора накъде да кара. Кемал обаче не се съобразил с указанията, а вместо това пробвал да подкупи и полицая, като оставил същите пари на пода между двете седалки. 
И този опит за подкуп обаче не минал, с което животът на двамата шофьори се стъжнил. Впрочем Бюлент още преди месеци призна вината си изцяло и сключи споразумение с прокуратурата за наказанието си и се сдоби окончателно с 1 година затвор и 2000 лева глоба.
Кемал обаче предпочете стандартен процес, макар че също призна фактите в обвинителния акт. 
Съдът на втора инстанция посочи, че не е съгласен с леката присъда на колегите си в Русе. И обърна внимание на доказаната упоритост от страна на шофьора да се отърве от наказание, като на два пъти е предлагал да замаже очите на длъжностни лица с пари. 
Не следва да се игнорира и интензивността на този вид престъпления, извършвани не само на територията на България, но и в други държави членки на Европейския съюз, отчетоха апелативните съдии и увеличиха престоя на Кемал в затвора от 1 година и 4 месеца на 4 години. Впрочем присъдата е по-сурова дори от исканата от прокуратурата, тъй като обвинението претендираше за 2 години затвор и 5000 лева глоба.