Съюз на дунавските овощари ще отстоява занапред интересите на производителите от региона. Новата браншова структура бе основана в събота в присъствието на над 100 фермери от Русе, Тутракан и Силистра. Предстои организацията да бъде регистрирана в съда, след което да кандидатства за членство в Националната асоциация на овощарите.
Учредителите избраха петчленен Управителен съвет, чийто председател ще бъде Николай Колев. В ръководството влизат още Павел Спасов, Мирослав Черников /Силистра/, Елисавета Митева и Димитър Рачев /Тутракан/. Николай Колев и Павел Спасов ще представляват и занапред региона в Консултативния съвет по овощарство към министъра на земеделието и храните. За учредяването на браншовия съюз вече е изпратено уведомление до аграрното министерство.
Овощарите, които дълго време бяха пренебрегнати от държавата, обединяват усилия, за да лобират по-успешно пред управляващите за интересите на сектора. Едва от миналата година овощарите получават някакви субсидии от държавата. Те ще се увеличават в следващите години, но  за по-голям дял от тях овощарите ще се борят с производителите на зеленчуци и животновъдите, които също са определени за приоритетни. Предвижда се процентът от всички субсидии, насочван към тия сектори, да се увеличи от 3,5% миналата година до 6,5% през тази и 13% догодина.
Съюзът планира и инициативи на местно ниво, които да подпомогнат овощарите в ежедневната им дейност. Следващата седмица по негова инициатива в Русенско ще гостува проф.Домозетов от Института по черешата в Кюстендил, който ще изнесе лекция и ще покаже на практика тънкости по резитбата на черешите в градината на фирма „Маккена“ /Голямо Враново/.