Необходими са много сериозни мерки в законодателството, които да инкриминират забременяване на момичета под 16-годишна възраст, защото това са деца със слаба нервна система, имат детски начин на мислене и не могат да бъдат майки, каза вчера началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс д-р Георги Хубчев по повод скочилото в понеделник от четвъртия етаж бременно в деветия месец 14-годишно момиче.
Не може интимните отношения на възрастен мъж с малолетна да са престъпление, а когато дете забременее, да е нещо нормално, аргументира искането си акушер-гинекологът.
Както „Утро“ единствен съобщи вчера, детето е скочило в 8.30 часа точно пред операционна зала, в която д-р Хубчев и д-р Дилян Велков са се подготвяли за поредна операция на друга родилка. Изненадата на двамата акушер-гинеколози била голяма, когато са видели през прозореца падналото момиче. Те веднага са го придърпали в операционната и след обстоен преглед на скенер установили, че родилката няма други травми, след което са изродили със секцио момченцето й с тегло 2.200 кг. В момента двете деца са добре.
Момичето е прието в неделя с контракции, обясни д-р Хубчев. Пред дежурния екип то казало, че е от Бургаско, но е на гости в Русе при мъжа си, който е на около 16 години. Сутринта в понеделник лекарите са уведомили отдела за закрила на детето и са тръгнали на визитация. 14-годишното циганче започнало да настоява да бъде изписано, но му било категорично отказано, защото болките не са отшумели. 15-минути по-късно момичето е скочило през прозореца от 4 етаж с намерението да си ходи.
Жените имат психози при бременност, а какво да говорим за едно 14-годишно дете, което още не е укрепнало психически, каза д-р Хубчев и допълни, че напоследът се забелязва леко завишение на бременни малолетни момичета и затова час по-скоро трябва да се вземат законодателни мерки за забрана на момичета под 16 години да забременяват.

16 бъдещи майки и татковци
се запознаха с АГ комплекса


16 бъдещи майки и татковци се запознаха с апаратурата, битовите условия и пътя на бременните от приемането им за раждане до момента на изписване с новородените им деца в Акушеро-гинекологичния комплекс. Това се случи в започналите от вчера дни на отворени врати в комплекса всеки първи и трети вторник на месеца в рамките на проекта „Отворени врати“ в партньорство с „Ла Лече Лига България“. За следващия вторник - 16 февруари, вече има записани 10 бъдещи майки и татковци.
Записването за посещение в дните на отворените врати става на телефон 082/887511.