Каналджия от Пиргово си осигури килия в затвора, след като на първа инстанция бе наказан с 1 година затвор и 1500 лева глоба. Присъдата обаче може да се обжалва.
Оказало се, че в буса „Мерцедес Спринтер“, освен превозваните кашони със сутиени, той транспортирал и 4 дървени сандъка. В тях по двойки били натъпкани 8 сирийци, които пътували досущ като в ковчези. Един от нелегалните емигранти е с неизяснена самоличност, сред тях имало и 15-годишно дете.
Самият шофьор не призна да има пръст в нелегалното превозване на бежанците, въпреки че те бяха открити в шофирания от него бус при проверка на Дунав мост на 29 юни 2015 година. Оттогава мъжът е под домашен арест. Обясненията му са, че просто си е вършел работата и е натоварил стоката, която е трябвало да транспортира. Не казва обаче как бежанците са се озовали в буса и дали вина няма и някой друг по канала.
Сирийците пък обяснили, че са били докарани в района на Русе и настанени в апартамент. Посреднощ ги измъкнали оттам и ги закарали в складова зона и така всъщност се озовали в дървените сандъци на път за Европа.
Каналджията бе осъден и за това, че пътувал с фалшива международна товарителница. 
А самите сирийци се сдобиха с присъди малко след като бяха заловени в незаконния си опит да пресекат границата.