Двете най-големи здравни заведения в Русе стигнаха до съд заради две помещения, които „Медика“ държи под наем в Многопрофилната болница /МБАЛ/. 
От декември държавната болница води две дела срещу лечебните заведения „Медика“. Едното е за седмия етаж на Хирургическия блок, където една срещу друга се намират частната и държавната рехабилитация. Другото е за освобождаване на помещението в приземния етаж на болницата, където сега е частният хоспис. 10-годишните договори за наем са изтекли на 1 април 2015 година.
Съдебните искове са последната стъпка, която е предприел екипът на изпълнителния директор на МБАЛ д-р Иван Стоянов, след като месеци наред летят писма и покани частното дружество да напусне държавната собственост. Кореспонденцията върви към Регионалната здравна инспекция, към Министерството на здравеопазването, към партньорите от „Медика“, но ефект няма. Отговор от Регионалната здравна инспекция не пристига, но Инспекторатът на здравното министерство идва на проверка и препоръчва завеждане на съдебни искове. На същото мнение е и зам.-министърът Бойко Пенков, а и министърът д-р Петър Москов, с чийто подпис са потвърдени препоръките към МБАЛ-Русе за нови вътрешни правила и нови договори с партньори.
Според Закона за лечебните заведения на територията на държавна болница няма начин да има частна със същата дейност. Не че няма - така изгърмя Военномедицинска академия во главе с началника й ген.Стоян Тонев.
Според управителя на „Медика“ д-р Кирил Панайотов няма дублиране на дейност и закононарушение в случая с рехабилитацията на седмия етаж в болницата. „Единствено ние имаме право да работим с лица под 18-годишна възраст и в разрешителното на болницата няма такава дейност“, казва д-р Панайотов.
На друго мнение е директорът на Здравната каса в Русе Калоян Копчев: „Болницата има сключен договор по 240-та пътека, отговарят на условията и работят по нея“.
По въпроса за наетите помещения д-р Кирил Панайотов пояснява - договорът с болницата бил автоматично продължен, след като изтекъл 10-годишният му срок.
Това е против закона, тъй като в него ясно пише, че директорите на дружества с повече от 50% държавно участие не могат да сключват договори за повече от 10 години и ако  такива все пак бъдат подписани, те имат сила точно 10 години, отговаря административният директор на МБАЛ Момчил Кастерлиев.
Всяка от страните има своите аргументи, кой е крив и кой е прав в този спор, ще решава съдът.
Другият зреещ в момента проблем е свързан с новия ангиограф, който вече е купен, монтиран и се тества в болницата. Апаратът е последна дума на техниката и с него ще може да се работи по сърце, периферни съдове и мозък. Той ще дублира дейността на друг апарат от приземния етаж - този в „Медика Кор“. С ръка на сърцето трябва да признаем, че благодарение на лекарите инвазивни кардиолози там на стотици, а вероятно на хиляди хора е спасен животът. Впрочем втори такъв ангиографски апарат има в Многопрофилна болница „Медика“ - сградата на бившата Трета поликлиника.
Поканили сме известни имена в инвазивната кардиология да започнат работа при нас и сме решени да развиваме тази дейност, тъй като тя действително вече е част от съвременното лечение, казва д-р Йосиф Новаков, член на борда на директорите на МБАЛ.
Според собственика на частната „Медика Кор“ д-р Панайотов, това е излишно харчене на европейски пари и вместо ангиограф, би било много по-разумно държавната болница да има апарат за радиохирургия /т.нар. кибер нож/.
Сега е излишно да се пита защо в държавната болница не беше създадена инвазивна кардиология, защо когато лекарите от „Медика Кор“ правеха и в почивните си дни безплатни прегледи на сърце, колегите им от Четвърто вътрешно нямаха интерес, защо в този мащабен европейски проект за нова техника не е бил включен такъв ангиографски апарат, както са направили други държавни болници. Тези въпроси са за старото, по-старото и още по-старото ръководство на МБАЛ-Русе, пропуснали волно или не да развият една необходима и печеливша дейност.
Като пациенти/журналисти ние можем да съобщим симптоматиката. Лекарите/политиците са тези, които поставят диагнозата и намират адекватното лечение/закони. Защо изобщо се пише този материал? Защото става дума за нашите пари, тяхното управление и здравето ни. Ние имаме интерес тук, в Русе, да има най-добрата и съвременна техника, лекарите да са добре платени и спокойни, а бизнес делата да са по здравословните правила.
На същото мнение и в защита на законността е и кметът Пламен Стоилов: „Лично аз съм на твърдата позиция, че русенци трябва да имат възможност за адекватно и съвременно лечение и никой няма интерес от война в здравеопазването. Не отричам приноса на нито един лекар за здравето на хората, но законът трябва да се спазва“.