Историческото съперничество между Русия и САЩ в хокея бе подновено по невероятен мач днес в Сочи, като американците спечелиха двубоя от група А на хокейния турнир на Олимпиадата с 3:2 след невероятна драма и дузпи.

В препълнената зала "Болшоя" и пред погледа на президента Владимир Путин домакините бяха изключително мотивирани за успех, но в крайна сметка не успяха да го постигнат. След нулева първа третина, руснаците поведоха след добро изпълнение на Павел Датсюк в 29:15 минута, но малко преди края на втората част Кам Фаулър изравни резултата. В началото на последната третина САЩ стигна до пълен обрат след попадение Джо Павелски, но Датсюк върна Русия в срещата с втория си гол. Малко преди края домакините стигнаха до победен гол, но той бе отменен, тъй като вратата на Джонатан Куик бе разместена.

В продължението нямаше голове, а дузпите се развиха по много драматичен начин. След редовните три резултатът бе 1:1, а при внезапната смърт се наложи да се изпълнят по още цели пет дузпи, преди Ти Джей Оший да донесе успеха на САЩ. По този начин янките на практика си осигуриха първото място в групата, докато Русия ще трябва да победи Словакия в утрешния си мач.