Павел е тридесет и няколко годишен мъж, работещ на висок пост в елитна банка. Един ден претърпява инцидент и изпада в кома. Когато се събужда, се оказва, че има частична амнезия и не си спомня нищо след абитуриентския си бал. Следователно хората, които той чувства като най-близки в момента, са бившите му съученици. Той решава да се върне в родния си град, за да ги открие.
Пристигайки там, установява, че те отдавна са поели в различни посоки, прекъснали са връзката помежду си и за най-голямо негово учудване са направили редица компромиси със себе си.
С детския си начин на мислене Павел решава да ги върне към тийнейджърските им години, като ги забърква в поредица от щуротии, които преобръщат живота им по неочакван дори и за него начин.
Това е сюжетът на премиерния български филм “Живи легенди”, в който главните роли са поверени на звездата от “Октопод” Микеле Плачидо, певеца Орлин Павлов, Ники Илиев /също сценарист и режисьор на лентата/, Яна Маринова, Саня Борисова и други.
Филмът е заснет за един месец сред естествения декор на къмпинг “Русалка”, Балчик, летище Варна, Шабла, Златни пясъци, София, Монако и Ница.
Повечето актьори минават през специална подготовка за ролите си. Орлин Павлов изучава хореографски танц, типичен за хип-хоп музиката от 90-те години, на песента на Snow Informer. Саня Борисова учи италиански и изкарва курс по произношение на репликите си за партньорството си с Микеле Плачидо. Яна Маринова тренира три месеца танци на пилон. Любомир Ковачев се подлага на сериозни тренировки и посещения на солариум, за да прилича на спасител на плажа. Ники Илиев репетира близо два месеца хореографията на ММА двубоя, в който героят му участва заедно с опонента му във филма Тихомир Винчев.
Любопитен факт от заснемането на филма е инцидент в морето с Орлин Павлов, Ники Илиев, Саня Борисова, Димо Алексиев и Любо Ковачев, които са в моторна лодка, чийто бензин свършва, докато те са далеч от брега. Морето ги завлича навътре и след около час на безрезултатни опити да гребат с ръце и дъски са спасени от лодка с двама рибари, тръгнали на лов за раци.
А на плажа на “Русалка” все още стои дървен бар, построен специално за продукцията и наречен “Голямото синьо”, който във филма е собственост на героя на Любо Ковачев. Собствениците на комплекса харесват бара и го оставят
Любопитен е и фактът, че за филма не е правен актьорски кастинг и повечето от ролите са написани точно за тези актьори.