Седмицата на модата в Милано мина под знака на присъствието на титаните в мъжкото облекло – „Армани“, „Ерменеджилдо Дзеня“, „Фенди“, „Прада“, „Гучи“... Отказът на „Версаче“ да покаже колекцията си не нанесе голяма щета на италианския форум, който е едно от най-значимите събития в календара на световната мода.
Големият отсъстващ в Милано беше Алесандро Микеле – бившият творчески директор на „Гучи“. През ноември 2022 г. той напусна италианската модна къща, а назначаването на негов наследник все още е най-голямата интрига в света на луксозната индустрия. Все пак тенденциите, очертани от колекциите мъжка мода за есен-зима 2023-2024 г., показват колко голямо беше влиянието на Микеле – дотолкова, че в момента италианската мода полага усилия да се оттласне от него, използвайки някои от знаковите му находки през годините.
Модата при мъжете продължава да бъде феминизирана, дори след връщането на елегантната, изчистена линия, тесните ръкави на саката и крачолите на панталоните. Да, модата сякаш „изтрезнява“, притисната от глобални кризи като война и инфлация, но не е готова да се откаже от закачливостта си. Изразените яки на ярките ризи под саката, качулките като изненадващ елемент в класически мъжки костюм, цветните ивици по ръкавите и покрай циповете на якетата приканват към завой в посока на дискретен чар и луксозна елегантност. Индустрията има нужда от растеж, а 2022-ра беше годината на луксозните стоки. В началото на 2023 г. модните къщи „атакуват“ с луксозни аксесоари. Седмицата в Милано показа, че чантата става неизменна част от мъжкия гардероб. Ако през изминалите години това беше запазена марка най-вече на Алесандро Микеле, който започва кариерата си именно като дизайнер на аксесоари, сега унисекс чантата се настанява трайно в колекциите с мъжка мода. И може би никога няма да си отиде.
Бомбър якето от 90-те години още е тук – преди няколко години именно Микеле изтупа от праха на забравата това творение на афроамериканския дизайнер Дапър Дан. Въпреки завръщането към класическите линии, което очертаха италианските модни къщи, влиянието на хип-хопа няма как да се „стопи“ изведнъж. А и не е нужно, предвид наличието на цяло поколение, израснало с маратонки и широки спортни ръкави.
Луксозните обувки се настаняват убедително в мъжкия гардероб. Големият търговски пробив на Алесандро Микеле до голяма степен бе плод и на успешната мисия на италианеца да убеди мъжете, че спортно-елегантният стил успешно може да бъде трансформиран в небрежно-елегантен благодарение на мокасините. Сега някои италиански модни къщи качиха мокасините на платформа. Тяхната изчистена форма е идеална за добрата стара „нова“ елегантност – без излишна екстравагантност и провокации.
Според списание „Вог“ изчистените линии на италианската мода всъщност са продуктово ориентирана тактика. „В трудни времена няма много място за креативност, затова и креативността в Милано отсъства“. Връщането към шивашките корени на класическата италианска елегантност може би товари с твърде много минимализъм. Доколко класическата линия, към която посягат брандовете, е нужда от опростяване и започване на нов творчески цикъл и доколко – предпазливо и дори пуританско възпиране в началото на годината? За модния бизнес двете неща често са синоними. Липсата на ярко послание и зрелищност бяха компенсирани с изобилие на приемливи за носене дрехи. Италианската модна седмица предложи по нещо за всеки, докато търси новия реформатор на гардероба си и новата си творческа звезда.