Световният номер 1 Новак Джокович сподели, че е постигнал историческо постижение след днешния си успех на Аустрелиън Оупън. Сърбинът спечели шестата си титла от надпреварата, побеждавайки във финала поставеният под номер 2 Анди Мъри с 6-1, 7-5, 7-6 (3). По този начин не само че изравни рекорда от шест титли на Рой Емерсън в Мелбърн, но и завоюва 11-ия си трофей от мейджър турнирите.

„Всяка титла от Големия шлем е значима сама по себе си. Днес успях да постигна нещо историческо, изравнявайки рекорда от шест титли на Рой Емерсън тук в Мелбърн. Също така за мен е огромна чест да се наредя сред легендите на нашия спорт Бьорн Борг и Род Лейвър, които също имат по 11 отличия от турнирите от Големия Шлем. Не мога да излъжа – определено мислех за това, че мога да запиша исторически успех. Това определено ми даде огромна мотивация, за да покажа най-добрата си игра”, заяви Джокович на официалната пресконференция след финала.

„Мисля, че започнах двубоя много добре, както го направих и в полуфинала срещу Роджър. Бях агресивен, играейки точно по начина, по който исках. Смятам, че изпълних перфектно плана си за сет и половина. След това той започна да сервира по-добре и се върна в мача. Вторият сет се реши от няколко точки, както всъщност се случи и в третия. Определено Анди ме накара да дам максимума от себе си. Имаше доста дълги разигравания, след които и двамата дишахме тежко, но това бе очаквано”, коментира двубоя лидерът в световната ранглиста.

На въпрос дали осъзнава всичко, което е постигнал през последните две години сърбинът отговори: „Това, което постигнахме аз и моят щаб е феноменално и ние се гордеем с това. Работихме много здраво, за да бъдем в тази позиция и според мен трябва да се насладим на момента. Без съмнение в последните 15 месеца играя най-добрия си тенис. В личен план също всичко се развива отлично за мен, след като вече имам семейство – жена и дете. В момента всичко в живота ми е в хармония и ще опитам да продължа в същия дух”, допълни още Новак.