Международният арбитражен съд в Лозана уважи искането на Българска федерация вдигане на тежести (БФВТ) и отмени наложената й глоба от страна на Световната щанги федерация в размер на 500 000 щатски долара.

Така арбитърът от Германия Мартин Шимке на практика се съобрази с жалбата на българската страна при взимането на своето решение. В понеделник по време на изслушването в Лозана адвокатите от българска страна д-р Борис Колев и Елена Тодоровска, както и президентът на БФВТ Неделчо Колев пледираха отпадане на глобата, което бе приоритетно от наша страна в казуса с оспорването на наложените от IWF санкции. Арбитражът остави в сила решението за неучастие на български щангисти на олимпийските игри в Рио. Арбитър Шимке ще изпрати своите мотиви до 13 февруари.

Според решението му шефът на международната федерация по вдигане на тежести Тамаш Аян не е имал правото да наложи еднолично глобата, а това е трябвало да стане на заседание на изпълнителния комитет. За олимпиадата санкцията била правилна и можела да се вземе от Аян, след като вече е било налице провинението от 9 и повече положителни проби в една календарна година.

Преди европейското в Тбилиси 11 национали бяха хванати със забранени вещества. По-късно бе доказано, че става въпрос за замърсена добавка и те бяха наказани само за 9 и 18 месеца, а не 4 години и доживот, както бяха заплашени.

Това е първият случай в историята, когато се отменя глоба на Международната щанги федерация. Решението на практика в момента напълно удовлетворява исканията на българската страна, за която приоритетно бе отпадането на паричната санкция.