Анди Мъри и Новак Джокович ще повторят финала от миналата година при мъжете на Откритото първнество на Австралия по тенис. Шотландецът надделя над Милош Раонич с 4:6, 7:5, 6:7, 6:4, 6:2 и си осигури директен двубой за титлата в неделя по обяд със сърбина.

Това ще е четвърти сблъсък за трофея между двамата в надпревата. До този момент абсолютен доминант е световният номер 1, който триумфира в Мелбърн през 2011, 2013 и 2015 след победи над Мъри. 

Първи сет
Двубоят започна по прекрасен начин за Раонич, който стигна до пробив още в първия грейм. Канадецът шокира британеца още в самото начало и го спечели с категорчиното 40:0. До края на първия сет двамата не допуснаха повече изненади. Раонич не допусна пробив и в крайна сметка спечели частта с 6:4.
Втори сет
Вторият сет бе значително по оспорван и продължи 58 минути. До 5:5 Мъри и Раонич не допускаха пробиви и в повечето случаи печелиха по категоричен начин геймовете, в които сервираха. Шотладнецът сервира и поведе с 6:5. Последва негов пробив. който му осигури победата в частта със 7:5.
Трети сет
В третия сет Мъри и Раонич проведоха ожесточена битка. Двамата баха почти безкомромисни на сервиз и се отчетоха сътовтено с 4 и 7 аса. Дойните грешки пък бяха сведени до минимум. В крайна сметка частта трябваше да се реши след тайбрек, в който канадският тенисист показа по-здрави нерви и го спечели със 7:4.
Четвърти сет
Четвъртият сет продължи точно 56 минути. При 3:3 гейма, Раонич сервира, но допусна да бъде пробит от Мъри. Отговорът на канадаеца беше мигновен и още в следващата част той можеше да изравни за 4:4. Мъри обаче показа железни нерви и увеличи аванса си до 3:5. В следващите два гейма двамата спечелиха сервиранията си и в крайна сметка сета беше за шотландеца. Важно е да се отбележи, че канадецът взе медицински таймаут при 2-1 в своя полза, а след като се завърна на корта, грешките му зачестиха.
Пети сет
Проблемите на Раонич с разтежението оказаха влияние върху неговот представяне и заключителната пета част. Само за 15 минути Мъри поведе с два пробива. Нататък световният №2 не остави шансове на контузения си съперник – 6-2 и си уреди нова среща с Новак Джокович, срещу когото загубил три финала в Мелбърн, включително и миналогодишния. В общия баланс Ноле води с 21-9.