Няколко нови специалности ще разнообразят възможностите за кандидатстване след 7 и 8 клас в училищата в Русенска област. Това стана ясно вчера на заседание на областната комисия по заетост с председател зам.областния управител Станимир Станчев, когато началникът на отдел в Регионалния инспекторат по образованието Цветослав Димитров запозна членовете на комисията с проекта за план-приема. 
Паралелка „Електрически превозни средства“ възнамеряват да открият в ПГ по механотехника, в гимназията по речно корабоводене залагат на „Логистика на товари и услуги“, а в ПГ по транспорт в една паралелка ще обучават бъдещи автобояджии и автотенекеджии. Във ветовското СОУ „Васил Левски“ пък ще сформират една паралелка „Обогатяване на полезни изкопаеми“, която е в рамките на партньорството на училището с фирма, която работи в тази сфера, обясни Димитров. Става дума за едно от най-горемите предприятия в региона „Каолин“.  
Общо в професионалните гимназии проектът за план-прием предвижда да се сформират 40 паралелки - 14 след 7 клас и 26 след 8 клас. Те могат да се запълнят от 1040 ученици. Проблемът е, че завършващите са значително по-малко, затова не е никак сигурно, че приемът във всички тези заявени класове ще се състои, обобщи Димитров. Той припомни, че има гимназии, които традиционно запълват всички места в обявените паралелки - като ПГ по икономика и управление, където приемат 5 паралелки след 7 клас още на първо класиране, подобен е случаят и с ПГ по туризъм - с 3 нови класа след завършен седми и с две след завършен осми клас. На другия полюс са училища като ПГ по дървообработване, където миналата година приемът беше нулев, сформирана беше само паралелка със задочници, добави представителят на РИО, като уточни, че се надява тази година заявените от ПГДВА 3 нови класа да се състоят.