Четвъртата национална кампания "Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания" ще се проведе от 12 - 16 ноември 2012 г. под мотото "Вашата кожа – най-важните 2 кв. м. във Вашия живот", съобщи доц. Жана Казанджиева, координатор на Секцията по дермоалергология към Българското дерматологично дружество.

Кампанията включва безплатни консултации и безплатно тестуване на пациентите с кожни заболявания. Пациентите могат да се възползват от тази възможност в Александровска болница, във Военномедицинска академия, в "Токуда", МБАЛ Пловдив, УМБАЛ Плевен, клиниката в Стара Загора, предаде репортер на БГНЕС. Няма нужда от направление от личния лекар, няма да върнем пациенти, но е за предпочитане пациентите да се записват предварително, тъй като интересът към кампанията е много голям, обещаха специалистите.

Тази година кампанията е насочена основно към три групи: професионални екземи при фризьори и козметици, алергични реакции при медицинския персонал, както и атопичия дерматит - кожни алергични заболявания при деца. Когато такива профилактични кампании са си на мястото, по-малко хора напускат професията си, защото знаят как да се предпазят, коментира доц. Казанджиева. "Причиняваме на собствената си кожа много повече, отколкото бихме причинили на собствената си кола", допълни шеговито тя.

Специалистите препоръчват да използваме предимно медицинска козметика, за да не се случва често алергизирането. Те съветват още често да мием и ръцете си. При дерматит на лицето, те са категорични, че лечението трябва да се извършва от дерматолог, както и че диагнозата трябва да бъде точно поставена. Парафемилендиаминът е най-честият алерген.

Дерматолозите алармираха още, че временни татуировки също са опасни биха могли да доведат до алергии, тъй като те се правят с кана. Каната обаче е оранжева, как тогава татуировките са черни – с помощта на парафемилендеамина. Затова децата правят алергични реакции и повече не могат да изпълняват професии, които са свързани с досега на това чудо – не могат да станат фризьори, обясниха специалистите. При медицинските специалисти най-често алергиите са към ръкавици. Не е възможно едно дете, което страда от тежка алергия, да стане козметик или фризьор, обясняват дерматолозите.

"Честотата на заболяването атопичен дерматит се увеличава. 20-30 процента от децата в момента страдат от него. Очаква се до 2050 г. всяко второ дете да е предразположено към атопичен дерматит. Второ, в болшинството от случаите се касае за генетичен проблем. Не винаги е алергия, в резултат от протеина на кравето мляко. Във 70 на сто от случите алергията не е породена от храна", обясни дерматологът д-р Развигор Дърленски.

Децата могат да се подлагат на тестове след шестата си година – то става с лепенки, които се поставят 48 часа на гърба на детето, може и до 24 часа, допълни той. До 1-годишна възраст при децата тестуването е безсмислено и има голям риск от фалшиви резултати, посочи д-р Дърленски. Има случаи на деца, алергични към консерванта в мокрите кърпички, обясни от своя страна доц. Казанджиева. Тя даде за пример и интересен случай, при който бебе се е оказало алергично към синия цвят на памперсите.

Мокрите кърпички и разтворите за почистване да се ползват възможно по малко, съветват дерматолозите. Голяма е вероятността човек да получи алергия от такъв тип, алармират още специалистите. Специалистите дадоха и някои любопитни примери със случаи на лечение чрез методите на народната медицина, които са довели до "големи беди". Има случаи на пациенти, които са се обтривали с ракия по различни поводи, което довело до алергични реакции и изгаряния.

Като пример за "бабини рецепти", които водят до кожни проблеми, дерматолозите посочиха растения като Дебела Мара, смрадлика (води до изгаряне на кожата при разтриване директно с листата), комбинацията от синапово семе и мед, както и кестени плюс невен за лечение на разширени вени, репей, магданоз в комбинация със слънчева светлина води до изгаряния, отровен бръшлян, седефче, смокинови листа, както и лайка. Оказва се, че и прополисът има добър антисептичен ефект, но въпреки това много често поражда алергии. При много от екстрактите може да се получи комбинирано действие с UV светлина, обясняват дерматолозите.

Специалистите бяха категорични, че от хората не трябва да се използват никакви препарати за дерматологично лечение, закупени от ветеринарните аптеки, тъй като кожата на човека е много по-различна от животинската. Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от алергична болест. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население и е сред най-честите причини за временна неработоспособност, обясни доц. Казанджиева. Това е паневропейска кампания на Европейската академия по дерматология, тъй като обхваща 26 европейски държави и се провежда на 3 нива – национално, европейско и международно, допълни тя.