Полицията работи по 10 сигнала за над 200 автомобила, ползвани от румънци, но регистрирани само на едно лице в Русе, заяви вчера кметът Пламен Стоилов по повод повдигнатата от БСП дискусия за увеличаване на приходите в бюджет 2014 от данъка върху колите, който бе променен тази година.
След края на проверката МВР ще уведоми Общината, за да може тя да си потърси вземанията. Кметът обаче изрично отбеляза, че има много повече коли с регистрация в Русе, които се движат в Румъния и не плащат данъци. Освен това има и друг проблем, който не ни позволява да залагаме повече приходи от данъка върху МПС, подчерта Стоилов. На годишните технически прегледи обикновено не се искали квитанции за платен налог и така мнозина собственици минавали метър. Общината им пращала покани да декларират колите си, те обаче не го правели. Затова този данък бил с ниска събираемост. Въпреки това местната власт правела всичко възможно да прибере вземанията и през миналата година в хазната са влезли над 1 млн. лева недобори.
Актуална информация за регистрираните автомобили и притежаваните от тях евростандарти Общината е поискала още преди месец, но до момента не е получила. На срещата с ръководството на полицията в четвъртък кметът е получил уверение, че това ще се случи в най-кратък срок.
Даните за колите са от особено значение за бюджета и във връзка с новото облагане, което зависи от наличието на катализатори и екологични евростандарти. За да отговори на въпросите на съветниците, шефката на дирекция „Местни данъци и такси“ Даниела Робева заяви, че в базата им данни има 23 275 автомобила с катализатори и с мощност до 74 кВ. В тази бройка влизали и 2000 коли на инвалиди, освободени от данък.
Робева припомни, че собствениците на превозни средства с катализатори, но без евростандарти, вече ще ползват 40% отстъпка, т.е. техният налог ще се увеличи с 10%. Максималният данък за този сегмент досега бил 20 лева, а през 2014-а ще се вдигне едва с 3 лева. В същото време обаче трябва да имаме предвид, че автомобилите с катализатори и Евро 3 и 4 ползват 50% отстъпка, а тези с по-висок клас екологичност - 60%, така че накрая, като теглим чертата, е много вероятно приходите въобще да не се вдигнат, предупреди Робева. 
В крайна сметка предложението на Пенчо Милков за увеличаване на приходите от данъка върху колите със 100 хил. лева не беше прието. В бюджет 2014 те остават 3,4 млн. лева. 

Общините призовават да не се въвеждат такси за екодокументите на автомобилите

Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ призовава производителите на автомобили и техните представителства да не въвеждат такси за издаването на документи на собствениците на автомобили, възползвайки се от законови промени. В обръщението, публикувано на интернет страницата на сдружението, се посочва, че на практика идеята за ползване на отстъпка от данъка върху превозните средства се обезсмисля, а гражданите са „наказани“ за липсваща не по тяхна вина информация. „Не можем да допуснем спестените средства на гражданите да бъдат иззети от фирмите под формата на такса за информация, която е присъща за техническите характеристики на всеки автомобил“, пише в обръщението.
НСОРБ има готовност, ако не постигне справедливо решение, да търси възможност за незабавна нормативна промяна, която да гарантира интересите на българските данъкоплатци.