Очаква се не повече от 850 деца да кандидатстват в русенските гимназии след завършен седми клас, а местата ще бъдат поне със сто повече от тази бройка. Това каза вчера началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов, който обяви проекта за план-приема. Според него има риск 6-7 паралелки да не могат да съберат нужния брой ученици и да се провалят. 
План-приемът и тревожните тенденции бяха тема в заседанието на секторната комисия в областта на образованието и пазара на труда, която се проведе вчера под ръководството на областния управител Стефко Бурджиев. Директорката на Професионалната гимназия по облекло Диана Иванова бе натоварена със задачата да очертае посоките и задачите пред образованието в светлината на Националната програма за развитие на България 2020 и още няколко стратегии също с краен срок 2020 година. Тя проследи успоредиците и разминаванията между теоретичните указания и реалността и изведе няколко проблема. Сред тях е намаляващият брой деца в Русенска област и задълбочаващата се практика в т.нар. елитни училища вече да се приемат ученици с по-нисък успех, а в други гимназии поради това да се регистрира нулев прием. 
Какво стана със защитените паралелки, които миналата година подробно обсъждахме и накрая утвърдихме, запита директорът на Професионалната гимназия по електротехника Айдън Юсеинов. Той предупреди, че ако и тази година въпросните паралелки с нужни на региона специалности не бъдат дофинансирани от държавата, както и ако не се повиши процентът от брутния вътрешен продукт за образование, се увеличават рисковете специалисти да напуснат системата на образованието, а под въпрос остава и съществуването на някои училища. 
За съжаление, списъкът на защитените професии не беше приет с министерско постановление, отговори Димитър Райнов, като припомни, че в русенския списък бяха гласувани миналата година 9 защитени професии. От своя страна областният Бурджиев веднага увери, че ще подготви писмо със запитване какво се случва и защо не се приема въпросният списък. 
Гледаме се така едни други от години - и все обсъждаме стратегия след стратегия, без от това да произтекат каквито и да било последствия, взе думата областният лидер на Синдиката на българските учители Пламен Атанасов. Той сравни поредните стратегии и програми с аналогичните им варианти отпреди четвърт век, пълни с лозунги и кухи фрази. Дали ще можем догодина, когато отново се съберем горе-долу в същия състав по същата тема, да кажем, че поне едно нещо реално се е придвижило напред, възкликна с горчивина Атанасов.