За една година успяхме да направим първите крачки, които ще ни помогнат да възродим Русе, смятам, че тя беше добра, въпреки дупката в бюджета от 3 млн. лева, която ни изненада, заяви кметът Пламен Стоилов на пресконференция вчера по повод на първите 12 месеца от мандата си. Като определящи за успешното управление  той посочи екипната работа на всички нива, това, че администрацията вече работи на високи обороти, строгата дисциплина и контрол.
С мултимедийна презентация, която ще бъде качена на сайта на Общината, кметът направи отчет на всичко свършено досега. Започна с европейските проекти, защото в условия на криза те са основен спасителен пояс. Наследените европейски проекти са 12, от тях 5 за 5,9 млн. лева вече финализирахме, успешно работим по другите 7 за още 5,4 лева, напомни той. За една година управлявахме над 72 млн. лева и подготвихме проекти за 110 млн. лева, обобщи кметът. Само през тази година са подписани
14 нови договора на обща стойност 61 милиона лева
От тях си заслужава да бъдат откроени: рехабилитацията на бул. „Тутракан“ и интегрираният градски транспорт, защото до 2-3 години ще дадат нова визия на Русе. Обновяването на Онкото, проектът за Историческия, Природонаучния музей и библиотеката пък ще даде перспектива за развитие на туризма.
Още 8 нови проекта за 100 млн. лева са депозирани. Сред тях е този за канализацията на Средна кула и Долапите, за рекултивацията на старото сметище. Предстои да започне и корекцията на коритото на Русенски Лом. Други 5 проекта на стойност 100 млн. лева в момента се разработват. Сред тях и за 5 млн. лева, с които градската среда ще се направи зелена и достъпна.
С 2,4 млн. лева повече са постъпленията от местни данъци и такси
тази година, отколкото през миналата, отчете още кметът. Общинската собственост също трябва да носи доходи. Стъпка в тази посока е новото общинско предприятие, което ще обедини общинските жилища, земеделските земи, гори и пасища.
Новата визия е: само работещи на печалба дружества и закриване на тези, които живеят на гърба на Общината като „Паркстрой“, Спортния диспансер, Кожното. Прекратяване на съдружията, които не носят дивидент на бюджета, а практически приватизират общинска собственост. Целта е да се сложи край на източването на общински средства.
Като успех Стоилов отбеляза края на 10-годишните опити Общината да стане безвъзмездно собственик на горите в Лесопарка и хижа „Приста“. Гребната база също ще стане наша и ще я развием, отбеляза кметът.
203 хил. лева са вложени в ремонта на общински пътища
Новата визия на пл. „Батенберг“, строящият се паркинг в имота на Пети полк и новите 20 детски площадки на стойност 300 хил. лева, които започнаха да се изграждат, разчистването на ул. „Потсдам“, изграждането на нова улица в Индустриалния парк и ремонтът на улици в Западна промишлена зона като специално отношение към бизнеса отбеляза също Пламен Стоилов.
През годината са сложени 120 светещи знаци на пешеходните пътеки и това ще продължи и догодина, защото безопасността ни е приоритет, заяви кметът. Призна, че има много какво да се прави по улиците, че тази година само са кърпени дупките. Но догодина нямало да бъде така, още повече че по интегрирания градски транспорт ще бъдат рехабилитирани бул. „Цар Освободител“ и подлезите на бул. „България“.
Започва шоково извеждане на кучетата от улиците
каза Стоилов и призова гражданите да пускат жалби за агресивни животни, защото това ще помогне на Общината в прибирането. Проблемът с бездомните кучета няма лесно да се реши, но всички мерки за домашните любимци и затегнатият контрол ще ни позволят да се справим, увери градоначалникът.
В отчета си Стоилов отдели специално място на озеленяването, рязането на клони и стари дървета. През тази година станало ясно, че Общината няма визия за подмяната на растителността. Нещо повече, кметът се възмути, че фирмите, които отговарят за поддръжката й, вместо да осигурят поливането й, се молят тревата да изсъхне, за да не косят. Стоилов се зарече, че по новите транспортни трасета, които предстоят да се направят, крайпътната растителност ще бъде с капково напояване. Тепърва ще се мисли и за обновяване на парковете, които сега са в окаяно състояние.
Ако намерим 150 хил. лева,
на средния басейн в комплекс „Норд“ ще има балон
за да се ползва целогодишно, увери кметът. Той съобщи още, че за комплекса се готви концесия, чиято цел е да се запази спортното предназначение на обекта, а не да се превърне просто в увеселително заведение. Големият басейн е спукан и се нуждае от сериозен ремонт, защото сега водата от него изтича в ската и може да причини свлачище.
Новата лекоатлетическа писта на Градския стадион не е единствената ни заслуга през тази година, чакаме 1 млн. лева за многофункционална спортна зала в Училището по европейски езици, отбеляза кметът. И съобщи, че в комплекс „Ялта“ на мястото на изкуствено затревеното игрище Общината се кани да изгради загряваща писта. Стоилов се възмути, че за въпросното игрище предшествениците му са дали 80 хил. лева, при положение че срещу 100 хил. лева в „Дружба“ са направени две, и то по-големи.
Наскоро заработилата трапезация и
приютът за бездомни, който до декември се очаква да бъде готов,
са другата гордост на кметския екип. Стоилов изреди поредица от реализирани проекти в областта на социалните дейности и образованието. Според него е от голямо значение, че 7 русенски училища вече са санирани с европейски пари. Планираната нова детска градина в „Чародейка“ остава приоритет.
Пламен Стоилов с гордост отбеляза и всичко, което се случи в здравеопазването напоследък с подкрепата на правителството - новия АГ-комплекс, обновяването на Онкото, както и проекта за рехабилитация и нова апаратура в Многопрофилната болница.
Кметът изброи и редица проекти в областта на културата и изкуството. Той отбеляза, че Общината вече наваксва пропуснатото време за презентиране на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата.
До края на годината ще бъде отворена улица „Черно море“
А през 2013-а Общината ще вземе мерки за поставяне на укрепително скеле на рушащата се сграда на старата полиция на „Александровска“. За да не загрозява Главната, фасадата ще бъде скрита под красиво пано. Проектът е за 33 хил.лева. Така паметникът на културата ще бъде опазен, докато се намери трайно решение за възстановяването му. Кметът Пламен Стоилов призна, че вече е убеден, че не бива да се бърза със събарянето на сградата, докато няма 100% гаранция за нейното точно пресъздаване.
В областта на градското планиране кметът отбеляза, че след дълги години едва сега започва изготвянето на подробни устройствени планове за ДЗС и гробищата.
Оптимална, компетентна, работеща и добре платена администрация - това се опитвал Стоилов да постигне чрез досегашните структурни и персонални промени.
През декември ще има нова структура и 10% съкращения
През октомври 80-90% от служителите били поощрени със 100 до 400 лева лева бонуси за добра работа. Новата наредба за заплатите ни дава възможност 4 пъти в годината да даваме премии и при възможност и добри резултати ще го правим, каза кметът. Той уточни, че сега един директор на дирекция взема 1000 лева. Таванът бил 2500 лева, но чак такова увеличение на заплатите кметът не смята за възможно. Тази година обаче от заплати са спестени 250 хил. лева, така че догодина може заплатите и да се вдигнат.
За финал кметът Пламен Стоилов подчерта, че за година в Общината той е създал такъв ред, че нито един сигнал или жалба не оставали без отговор.