Рекордьорът със 17 титли от Големия шлем Роджър Федерер победи набързо чеха Томаш Бердих със 7:6(4), 6:2, 6:4 и стана първият 1/2-финалист на „Аустрелиън Оупън”. Швейцарецът показа висока класа и си отмъсти за последните две загуби от този съперник в сблъсъци на турнири от Големия шлем, класирайки се за 39-и път на 1/2-финал в една от четирите най-престижни надпревари за годината.

Първата част бе най-равностойна, като при 5:4 в своя полза Федерер изпусна сетбол при сервис на Бердих. Впоследствие се стигна до тайбрек в сета, спечелен от Маестрото със 7-4 точки. 

Швейцарецът направи пробив още в началото на втората част и до края й не допусна никаква изненада. Федерер проби съперника още веднъж и в крайна сметка спечели сета с 6:2. 

Третият сет започна много добре за Бердих, който направи пробив и поведе с 2:0 гейма. След това Федерер върна пробива, а решителен се оказа деветият гейм в тази част. Мастрото водеше с 40-15 при сервис на Бердих, който спаси и трите шанса за пробив на швейцареца, използвайки дори „ястребовото око“. Федерер обаче получи четвърти шанс, който не изпусна, за да поведе с 5:4 гейма, а след това затвори сета с 6:4, за да триумфира с победата в мача. 

Така Федерер очаква на 1/2-финала победителя от сблъсъка между световния номер 1 Новак Джокович от Сърбия и японеца Кей Нишикори.