Световната №1 Серина Уилямс продължи кошмара на рускинята Мария Шарапова, сразявайки я с 6:4, 6:1 в 1/4-финална среща от „Аустрелиън Оупън”. Така американката записа 18-а поредна победа срещу бившата приятелка на Григор Димитров и продължава да преследва 22-а титла в турнирите от „Големия шлем”. 

По-малката от сестрите Уилямс дори не е загубила сет в последните седем мача от серията си, която е от 2005 година, когато Шарапова постигна третия си и засега последен успех над американката. Рускинята никога не бе падала на 1/4-финалите в Мелбърн и първа записа пробив в срещата, но той се оказа единствен в нейния актив. Шарапова поведе с 2:1 гейма в първия сет, но след това Уилямс постигна пълен обрат и завърши частта с 6:4 в своя полза. 

Между двата сета Серина Уилямс поиска медицинска помощ, но във втората част тя нямаше никакви проблеми и след два пробива тотално уби интригата в срещата. При 5:0 в своя полза американката загуби един гейм, но след това затвори частта при 6:1 и се класира за 1/2-финалите. 

В спор за място на финала американката ще се изправи срещу Агниешка Радванска, която елиминира испанката Карла Суарес Наваро с убедителното 6:1, 6:3. Това е второ класиране за полякинята на 1/2-финал в Мелбърн. Тя обаче има 8 поражения от 8 сблъсъка със Серина Уилямс на корта. За американката това е 30-и полуфинал в турнирите от "Големия шлем".