Бащата на 5-годишното момченце, което падна от Симеоновския лифт обяви, че ще търси правата си в съда. От фирмата, стопанисваща лифта - "Витоша ски", пък заявиха, че вътрешните проверки показвали, че злополучната кабина е изправна.Предстои държавната агенция за технически надзор да се произнесе по случая. Заключващите механизми на всичките 220 кабини на Симеоновския лифт се проверяват от инспекторите на агенцията. До момента официално становище за причината за инцидента няма.

От „Витоша ски” обясниха, че има няколко хипотези за това как една добре затворена врата може да се отвори и да се стигне до подобен инцидент.

„В кабината е имало три борда, най-дългият борд е на бащата, възможно е по невнимание той да го е поставил така, че самата врата да е нямало възможност да се затвори вътре”, коментира Костадин Костадинов - изпълнителен директор на „Витоша ски" пред bTV.

Другите две версии на „Витоша ски” са, че е възможно лошото време да е оказало влияние на затварящия механизъм или че върху вратата на кабинката е оказан натиск отвътре.

Бащата на петгодишния Владо, който вчера падна от лифта, категорично отрече да са оказвали натиск на вратата на кабината да се отвори. Фирмата, която стопанисва лифта, обяви, че не обмисля компенсации за пострадалото семейство.

„ Ние считаме, че фирмата не е виновна за случилото се, така че няма какво да търсим ние извън съдебни споразумения и така нататък”, категоричен беше Костадинов.

А от държавната агенция по метрологичен и технически надзор обявиха, че предстоят тестове на злополучната кабина:

„Заключващото устройство ще й бъде демонтирано, за да се направят допълнителни обследвания”, обясни Димитър Гюров от агенцията.

Това е вторият инцидент от началото на годината с лифта. Съоръжението ще остане затворено, докато контролните органи не се уверят, че е обезопасено.