Многопрофилна болница за активно лечение бе осъдена да плати по 2500 лева на сина и съпругата на починал заради лекарска небрежност пациент. Наследниците на 72-годишния мъж поискаха по 25 000 лева обезщетение, но състав на Русенския районен съд на първа инстанция сметна за справедлив десетократно по-малък размер на компенсацията. Решението може да се обжалва.
На 12 септември 2009 година 72-годишният мъж бил приет за лечение в болницата след 5 дни дразнеща кашлица, задълбочаващ се недостиг на въздух, бодежи в гърдите, температура от 38 градуса и проведено антибиотично лечение, но без ефект. Два дена по-късно починал.
Според експертизата е било абсолютно необходимо и животоспасяващо кръвопреливане на болния, тъй като хемоглобинът му бил 60. В противен случай развоят бил ясен - преданемична кома, кома и смърт.
По думи на медицинския персонал искане за кръвопреливане на болния било направено, но последвал писмен отказ - просто за него кръв нямало. 
Според съдиите има достатъчно доказателства, че служителите са проявили бездействие, като не са оказали медицинска помощ в необходимия обем на пациент в спешно състояние. Съгласно правилата на добрата медицинска практика и видно от заключението на вещите лица преливането на кръв е било абсолютно наложително и спешно, а фактът, че не е извършено, драстично намалил шансовете за удължаване на живота на пациента и подобряване на неговото състояние, сочат в мотивите си магистратите.
По делото лъснал и друг стряскащ факт - че организацията на работа в Отделението по трансфузионна хематология е изключително порочна в почивните дни. Причината - отправените искания от лекар се преценявали от лаборант, който трябвало да взема решение дали едно искане е спешно или не. 
Съдът прие за безспорно, че синът и съпругата на починалия нелепо мъж още живеят с мъката по него и са претърпели тежки страдания от загубата му. Отчетен обаче бе и фактът, че починалият е страдал от заболяване, за което няма данни да се е грижил и да е проследявал. Затова сметнаха, че близките заслужават общо 5000 лева обезщетение.