„Вземете му всичкото имущество, заедно с кредитите обаче. И после ще видим кой ще е на печалба“, скочи вчера адвокатката на Васил Кънев - собственика на хотел „Ювелир“ и кораба „Балканска принцеса“, на делото, което започна в Русенския окръжен съд.
Както „Утро“ вече писа, комисията за конфискация на имущество, придобито от престъпления, поиска да се отнемат в полза на държавата имоти, коли и фирмени дялове на Кънев и бившата му съпруга Веселка за над 870 000 лева. А вчера стана ясно, че според комисията семейството на Кънев е живяло през последните 25 години с повече пари, отколкото е изкарало легално. При това разликата е повече от значителна - изчислява се на 3147 минимални работни заплати.
В момента Кънев излежава присъдата си в затвора в Ловеч. Той, както и бизнесменът Роман Здравков, капитанът на „Балканска принцеса“ Валентин Златев и шофьорът Калоян Славев, бяха задържани през 2009 г. и обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда на горива, която внасяли незаконно от Украйна в трюмовете на кораба „Балканска принцеса“. А у нас горивото се претоварвало в автоцистерни и се пласирало. Кънев бе посочен от прокуратурата като лидер на престъпната група. През май 2010 година състав на Русенския окръжен съд призна и четиримата за виновни, но само Васил Кънев влезе в затвора.
Междувременно комисията за конфискация, по-известна като „Комисията Кушлев“, сложи ръка върху цялото имущество както на Кънев, така и на семейството му - включително на бившата съпруга Веселка, с която са в развод отпреди 7-8 години. Комисията иска за държавата кораба „Балканска принцеса“, 4-етажния хотел „Ювелир“, три мерцедеса и сузуки, търсят се и суми от различни сделки, извършени 5 години назад, както и паричната равностойност на дяловете във фирмите „Ювелир-91“ и „Ювелир-90“, управлявани от Кънев.
Вчера бяха назначени експертизите, които ще трябва да уточнят стойността на имуществото на Къневи към момента на придобиването им и сега. Самият Васил Кънев не присъства на процеса.