Условната присъда от 2 години с 3-годишен изпитателен срок, с която състав на Русенския окръжен съд наказа през февруари 28-годишния Пламен М. бе намалена от съдиите на втора инстанция. Тежката катастрофа, няколко дни след която в болницата почина 90-годишният ветеран от войната Радослав Ц., станала за секунди и съвсем непредвидено.
На 24 март 2014 година, след като Пламен и приятелят му пили кафе, решили да отидат за цигари и да заредят гориво. Около 20.30 часа младият шофьор зад волана на „Хонда Сивик“ се движил в Кръговото и тръгнал по бул.“Липник“ по посока кв.“Здравец“. Пламен спрял на пешеходната пътека на самото Кръгово, а след като пресичащите минали, продължил движението си в средната лента. Няколко метра по-късно обаче на платното изскочил възрастният мъж, който бил блъснат, качил се върху капака на хондата и ударил главата си в предното стъкло, след което паднал на пътя. И според прокуратурата, и по думите на приятеля на Пламен, след като тръгнал от пешеходната пътека младежът дал рязко газ и колата вдигнала към 4000 оборота и започнала да шава. Вероятно затова и старецът изникнал толкова бързо пред автомобила. След удара шофьорът спрял и се притекъл на помощ на блъснатия пенсионер.
„Във всички варианти на скорост на движение на водача, той е могъл да възприеме стъпилия вече върху платното вляво от него пешеходец, който е започнал да пресича и то извън опасната зона за спиране на автомобила. Пламен не е реагирал своевременно, въпреки че е можел да спре. Именно несвоевременната му реакция е довела до фаталния удар и причинената смърт“, заключиха второинстанционните съдии във Велико Търново. Те отхвърлиха оспорванията на автотехническата експертиза, която според защитата на Пламен не била правилна.
Апелативните магистрати обаче обърнаха сериозно внимание на абсолютно неправилното място и начин на пресичане на ветерана от войната.
90-годишният дядо се озовал на трилентовия „Липник“ и тръгнал да го пресича, макар това да е забранено. Смята се, че старецът, който бил в много добра форма за годините си, слязъл на спирката пред търговски комплекс „Ялта“ и искал да се озове от другата страна на булеварда. Вместо обаче да заобиколи до пешеходните пътеки до самото кръгово кръстовище, пенсионерът решил да си спести пътя и пресякъл на неразрешено място, след това прескочил разделителните мантинели и тръгнал да прекосява другото платно. 
„Той е бил с ръст 151 см, т.е. пресичал е с по-малка крачка, ползвал очила над 5 диоптъра, имал е багаж. Предприел е пресичане, което е неправомерно и от място, от което водачите не биха очаквали неправомерно поведение на пешеходци, при наличието наблизо на пешеходна пътека. Но неотменимо възниква задължението на шофьорите да намалят скоростта и да спрат, за да запазят пешеходците“, посочиха в мотивите си съдиите.
Те прецениха, че не трябва да зачитат това, че шофьорът е афиширал склонност за несъобразяване с правилата за движение по пътищата заради вдигнатите 40 км/ч само за 22 метра. Единственото, което утежнявало вината на Пламен е фактът, че той е наказван 6 пъти за погазване на пътните правила, включително за преминаване на червен светофар и причиняване на катастрофа заради несъобразена скорост. Така според съдът на втора инстанция той се е доказал като недисциплиниран водач. Въпреки това обаче магистратите прецениха, че той е твърде сурово наказан и намалиха условната му присъда от 2 година на 1 и половина, а книжката му ще бъде отнета не за 3 години, а за 2.
Тази присъда обаче може да се оспори пред Върховния касационен съд.