Григор Димитров говори дълго след отпадането от Роджър Федерер на Аустрелиън Оупън. Българинът загуби с 4:6, 6:3, 1:6, 4:6 в третия кръг. Григор потвърди, че е чувствал болки в лакътя, които са направили още по-трудна задачата му на корта. Ето какво каза Димитров на пресконференцията. Интервюто бе преведено от Tenniskafe.com.

- Играхте един срещу друг и преди две седмици. С какво този мач беше различен? Как се представихте днес на корта?
– Имам усещането, че можеше да играя и по-добър тенис през целия мач. След втория сет ударите ми станаха малко плоски. Целта ми в Австралия бе да изиграя много мачове, играх десетина, значи постигнах каквото исках. Надявах се на по-добър резултат, няма да лъжа. От подобни загуби винаги боли, но от друга страна в последно време не съм играл подобни мачове. Можех и по-добре да се представя, просто от известно време не съм играл мачове на такова ниво и е хубаво, че имах такава възможност.

– Чух Ви да казвате на треньора си, че ръката Ви боли…
– Имам леки болки в лакътя, както казах – изиграх доста мачове и нямах време за почивка. От Бризбън отидох в Сидни и почти всеки ден имах двубои. След финала долетях направо тук и играх в понеделник. Имах ден почивка между двете срещи, но очевидно не е достатъчно. Трябваше ми известно време да се адаптирам, да усетя ракетата си – дребни неща, които обаче не бяха наред. Знаех, че има риск, но постигнах каквото исках в Австралия, затова ще продължа с високо вдигната глава, ще продължа да работя и да играя.

– Като цяло нещата за Вас вървят в правилната посока за разлика от 2015-а. Чувствате ли, че вече сте се върнали на верния път?
– Да, бавно нещата си идват на мястото, но когато загубиш мачове срещу топ играчите, тогава виждаш колко много работа още имаш да свършиш, което е хубаво за екипа ни – помага ни да видим къде сме и какво още трябва да свършим. В същото време това не ме обезкуражава, не губя всеки мач. Мисля, че в началото на годината показах хубав тенис и това е важното. Предстоят още много турнири. Имам намерение да изляза на корта и да използвам натрупаната самоувереност към момента и ще продължа да опитвам. Всеки мач е различен и в момента аз съм концентриран върху собствената си игра.

– Имате ли намерение да преразгледате програмата си, за да си дадете повече пространство и време?
– Ще видим, сега загубих точки и това ще се отрази на ранкинга ми и ми трябват мачове, за да си върна позицията. Ще обсъдим този въпрос с екипа и ще решим в които турнири ще играя, като в същото време никой не иска да лети напред и назад. Тялото ми се чувства добре, уморен съм, но мисля, че повече психически отколкото физически след близо четири седмици състезания. Затова имам нужда от малко почивка, трябва да прегледаме и анализираме мачовете ми дотук, да видим къде можем да подобряваме и как се справяме към момента.

– Като погледнете година и половина назад, сега от разстояние на времето, виждате ли момента, в който нещата тръгнаха зле?
– Всеки един сезон човек учи много за себе си и за играта си. 2014-а беше невероятна година, носех се на гребена на вълната. Печелех точки, играех добре, имах лесни жребии през цялото време, а това доста променя нещата. Следващият сезон беше доста тежък – имах проблеми с ракетата, имаше смени в треньорския екип, а всичко това е важно, изморява те и ти отнема от вниманието. В следващия момент осъзнаваш, че си в трудна ситуация. Това се случи с мен.

– Мислите ли, че Давид Гофен може да победи Федерер?
– Той е голям тенисист, играл съм с няколко пъти с него, талантлив е. Всеки има шанс на корта, независимо срещу кого излиза. Не знаеш какво ще се случи, може да се окаже твоят ден. Ще бъде трудно, това е сигурно, но всичко зависи от двамата на корта.

– Усещате ли  повече стабилност с Франко Давин, добра основа, на която да се гради?
– Всичко започна добре, но все още всичко е ново, има още неща, които трябва да наредим. Към момента обаче не мога да се оплача. В момента съм концентрирам върху нещата, които трябва да свърша независимо дали на тренировка или във фитнеса. Тук съм, за да работя. Щом започнеш да правиш всичко това и нещата потръгнат, тогава става навик и ще проработи.

– Ще играете ли в София?
– В момента все още не сме наясно с турнирите, в които ще играя и какво ще правим след Мелбърн. Очевидно е, че за мен е много важно в този момент да си почина и да преценим накъде ще се отправим.

– Заявихте, че в Австралия сте постигнал това, което сте искал. Но в крайна сметка със сигурност желанието ви е било да продължите още по-напред?
– Със сигурност.

– Ако се върнете назад, бихте ли променил нещо. Чувствате ли, че беше важно да изиграете всичките тези мачове?
– Не, не. Имам предвид, че това бе един от редките случаи, в които участвам на турнир в седмицата преди Голям шлем. Отдавна не съм го правил. Не съжалявам за нито едно свое решение до момента. Трудът ми ще се отплати. Исках да натрупам мачове и загубих от силни състезатели – два пъти от Роджър и финал от Троицки.

– Много се шуми около личния ви живот. Как успявате да останете концентриран?
– Наистина се опитвам да не мисля за това. Моят личен живот си е мой. Кой е човекът до мен си е мое решение и моя работа. Фокусиран съм върху това, което правя.