Спасяването на Спортната зала сега е в ръцете на частните партньори в смесеното дружество „Проект Русе“, обяви вчера пред икономическата комисия кметът Пламен Стоилов. След като правителството се съгласи да отпусне 9 млн. лева, с които Общината да купи недовършените подземни гаражи, „Приста ойл“ и „Денси строй“ трябва да кажат дали са съгласни да подпишат новия договор. Както стана ясно, и в него са заложени същите неустойки като в предишния и точно това притеснявало фирмите. На преговорите с кмета те настоявали неустойките да бъдат ревизирани.
Става дума за 27,5 млн. евро, които общината има право да получи в случай, че проектът се провали, обясни Пламен Стоилов. Впрочем договорените срокове за строителството на Спортната зала с братя Бобокови отдавна са изтекли. Това обяснява защо кметът обяви: „Ако не се споразумеем, няма да има сделка и ще отидем в съда - такава е алтернативата.“ Той обаче изрази увереност, че нещата няма да стигнат дотам, защото от това никой няма интерес.
В крайна сметка драмата произтича от това, че за да тегли кредит за строителството, „Проект Русе“ е заложил целия строителен обект заедно с отстъпеното право на строеж на Общината, което възлиза на 18 млн. лева.
Впрочем гаражите, които Общината иска да купи, също са ипотекирани. Условието на Министерството на финансите, което ще отпусне 9-те милиона лева, обаче е сделката да се извърши, след като от тях бъдат вдигнати всички тежести. По тази причина и новият договор с партньорите в „Проект Русе“ трябва да бъде одобрен не само от Общинския съвет, но и от министър Симеон Дянков.
Както вече „Утро“ писа, частният инвеститор трябва да даде гаранции, че парите, които ще получи от Общината от сделката с гаражите, ще отидат единствено за строителството на Спортната зала. Тъй като това е само част от необходимата сума за довършването й, „Проект Русе“ се очаква да осигури останалите пари чрез програма „Джесика“.