Григор Димитров отново не успя да надделее над големия Роджър Федерер. Българинът отстъпи с 4:6, 6:3, 1:6, 4:6 в двубой от трети кръг на първия за годината турнир от Големия шлем – Аустрелиън Оупън. Битката между българина и швейцареца продължи 2 часа и 35 минути на корт „Род Лейвър Арина“. Димитров игра обаче с болки в лакътя, които самият Федерер призна, че е усетил и са му помогнали. 

Григор загуби пети двубой от пет срещи на корта с Федерер, като само от началото на годината това бе втори сблъсък помежду им. Преди две седмици в Бризбейн Димитров за първи път спечели сет, а днес отново го направи.

Швейцарецът показа обаче страхотната си класа и играта му не бе на ниво само в един сет. В останалите той имаше превъзходство над българина, а сервисът му бе отличен.

Играта на Гришо отново бе на приливи и отливи. Българинът показа типичните си зрелищни отигравания, спечелени трудни топки, но на няколко пъти показа и старата си слабост – непредизвикани грешки. 

Маестрото записа своята юбилейна победа номер 300 на турнири от Големия шлем, като пред него вече е само Мартина Навратилова с 306 успеха.

В следващият кръг Федерер ще се изправи срещу белгиеца Давид Гофен.

Първи сет
Григор застана на сервис, направи грешка, след което обаче записа първия си ас. Федерер стигна до дюс, но с втори ас Димитров излезе напред. След няколкоминутно прекъсване за затваряне на покрива мачът продължи. Федерер показа стабилен сервис и изравни. 
С форхенд уинър по правата Федерер стигна до първия си брейкпойнт, но два силни сервиса позволиха на Гришо да си спечели подаването, което бе последвано от силен сервис гейм за Федерер - 2:2.

Двамата спечелиха сравнително лесно следващите си подавания, като Григор записа трети ас.

При 3:3 Федерер достигна до пробив. Швейцарецът стигна до 40-15 в своя полза с уинър по правата, който бе последван от атака на мрежата и 4:3 в позла на Роджър Федерер.

С изключително агресивна игра Федерер даде само точка на съперника си и пробивът е затвърден. Димитров допусна да изостане с 0-30, а след бекхенд в аут на българина Роджър стигна и до три поредни сетбола. Григор спаси с ас първия, а при втория навлезе в корта след къс ретур на Федерер и спечели точката. Форхенд по обратния диагонал на Григор сложи край на гейма и остави българина в сета.

Хасковлията стигна до точка за пробив, но не успя да се възползва. С ас на Федерер този сет приключи - 6:4 в полза на швейцареца.

Втори сет
Григор поведе с 40-15 и след комбинация от сервис-мрежа спечели гейма. Федерер поведе с 40-0, след което последваха две грешки за 40-40. Димитров игра агресивно, показа добри реакции на мрежата и стигна до брейкбол, който обаче бе отразен от швейцареца - 1:1.

Димитров поведе с 40-0 и лесно затвори гейма. С бекхенд уинър от ретур при подаването на Федерер резултатът стана 0-30, след това дойде грешка от ракетата на швейцареца, а топка в аут доведе до първи пробив за Гришо - 3:1.

Григор поведе с 30-15, но допусна да се стигне до брейкбол.Атака на мрежата и воле в аут спасиха българина и му донесоха затвърждаване на пробива- 4:1.

С три аса Федерер спечели подаването си - 4:2. Швейцарецът стигна до два поредни брейкбола при сервис на Григор, но не успя и при двата след странна грешка. Димитров спечели гейма след нова грешка на швейцареца - 5:2. Последва сервис гейм на нула за Федерер - 5:3.

Димитров сервираше за сета, поведе с 40-0, а тази част приключи след грешка на Маестрото - 6:3 за Гришо.

Трети сет
Федерер спечели подаването си, а веднага след него достигна три брейкбола при сервис на Димитров. Швейцарецът успя във втория и дръпна с 2:0.

Роджър Федерер подходи агресивно и с форхенд уинър стигна до брейкбол, при който Григор сгреши - 3:0. Българинът най-после успя да вземе гейм в този сет, но това бе единственото, което постигна в частта. Федерер записа два бързи сервис гейм и нов пробив и затвори сета - 6:1 за швейцареца.

Четвърти сет
Григор загуби две точки на старта, но спечели подаването си. При сервиса на Федерер българинът дръпна с 30-0, но последваха отлични сервиси и премерен форхенд на швейцареца - 1:1.

Българинът имаше известни затруднения, но бързо ги превъзмогна и спечели подаването си, което бе последвано от гейм на нула за Федерер.

Роджър стигна до брейкбол, а при него Гришо сбърка – пробив и 3:2 в полза на швейцареца. С ас Федерер поведе с 40-30, но хасковлията успя да достигне до брейкбол. Швейцарецът обаче успя да затвърди пробива си и дръпна с 4:2.

Двамата спечелиха следващите си подавания и Федерер бе все по-близо до успех – 5:3. Григор сервираше за оставане в мача, поведе  с 40-0 и след нов хубав сервис спечели подаването си.

Швейцарецът започна с мощен сервис, но последва грешка в разиграване. Следващата точка спечели със смаш, а след сбъркан бекхенд на българина, Федерер стигна до два мачбола. Последва двойна грешка, но след това с форхенд уинър мачът свърши.